POTET SØTPOTET KG

Hovedinnhold Hovedmeny

POTET SØTPOTET KG

Varenr.: 4409 01

Søtpoteten er ikke i slekt med poteten og smaken er søtere og minner litt om gulrot. Bruk den alene eller sammen med andre rotgrønnsaker. Søtpotet kan stekes i skiver, kokes, wokkes, bakes og friteres.

Navnet til tross er søtpoteten ikke i slekt med potet, og smaken er en ganske annen. Den erstatter ikke vanlige poteter, men kan gjerne stekes sammen med andre grønnsaker. Konsistensen blir fløyelsmyk og nærmest kremet etter varmebehandling, og det kan lønne seg å bruke rikelig med sitronsaft for å dempe sødmen noe, og hente frem de naturlige aromaene.

Opprinnelsesland Egypt

  • Kvalitet

    Søtpotet er ikke i slekt med poteter til tross for navnet. Potetene skal være faste og fine uten tegn til flekker. Fruktkjøttet er enten oransje eller hvitt.

  • Kilde

    Matvaretabellen 2022

  • Lagring

    Søtpoteter oppbevares best ved 12-16 ºC. De er svært ømfintlige for kald lagring.

  • Smak

    Både farge og smak minner om gulrot, og etter varmebehandling er sødmen fremtredende.

  • Helseeffekt

    Søtpoteten er enda mer antioksidantrik enn gulroten, og kan ofte erstatte gulrot i måltidet. Stivelsen i søøtpoteten omdannes raskt til enkle karbohydrater (glukose) i fordøyelsen og fraktes til alle cellene i kroppen. Her brukes det som energi direkte, eller det kan fylle opp karbohydratlagrene vi bruker av under fysisk aktivitet. Kostfiber er viktig for fordøyelsen, men det er også av betydning for immunforsvaret. Kostfiber kan regulere kolesterolnivået ved å binde til seg kolesterol og frakte det ut av tarmen. Betakaroten er en kraftig antioksidant som har mange cellebeskyttende oppgaver i kroppen. I tillegg omdannes det til aktivt vitamin A og inngår dermed i synsprosessen og i normal celledeling. Vitamin A er også viktig for huden, og betakaroten kan farge huden din nydelig solgyllen - uten at det er skadelig.

  • Bruksområde

    Søtpotet brukes både som grønnsak og potet. Den kan kokes, stekes, friteres og brukes til mos. Den brukes til kjøtt og fisk og spesielt til kalkun.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
339 kJ
Energi kcal
80 kcal
Fett
0,1 g
Karbohydrater
16,8 g
Énumettet fett
4,2 g
Kostfiber
3 g
Protein
1,6 g
Salt
0,1 g
Folat
0,011 µg
Kobber (Cu)
0,15 mg
Stivelse
12,7 g
Betakaroten
6,608 µg
Kalsium (Ca)
30 mg
Flerumettet fett
0 g
Jern (Fe)
0,6 mg
Jod
0,002 µg
Kalium (K)
337 mg
Magnesium (Mg)
25 mg
Natrium (Na)
0,55 mg
Niacin
0,6 mg
Fosfor (P)
47 mg
Vitamin A
551 RAE
Vitamin B6
0,0021 mg
Vitamin C
2 mg
Vitamin E
0,3 alfa-TE
Sink (Zn)
0,3 mg
Riboflavin
0,06 mg
Selen (Se)
0,001 µg

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin

Relaterte produkter