ROMANESCO STK.
Varenr.: 4302 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Denne lysegrønne kålsorten er utrolig dekorativ, nesten futuristisk, og smakfull. Er du glad i brokkoli og blomkål som den er krysset frem fra, vil du garantert like romanesco. Den brukes på samme måte, og er lett å tilberede.
Romanesco er grønn som brokkoli, men formen minner mer om blomkål. Den har spisse, knudrete buketter og er både kalorifattig og mager kost som samtidig er full av kostfiber. Server den flotte grønnsaken dampet som tilbehør til middagen, eller legg små buketter i grønnsaksfat, som tilbehør i salater eller som ren snacks.
Opprinnelsesland Italia
-
Kvalitet
Romanesco er en krysning mellom blomkål og brokkoli og skal ha et lyserønt, fast og sprøtt hode. Fasongen på bukettene er enten spisse eller butte. Romanesco skal ikke ha bløte flekker og den skal lukte friskt.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Oppbevar den i kjøleskap ved 0-4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.
-
Smak
Romanesco har en mild blomkålsmak, og du aner også slektskapet til brokkolien i smaksbildet.
-
Helseeffekt
Denne krysningen av brokkoli og blomkål er en super kilde til helsebringende plantestoffer, fytokjemikalier og antioksidanter. Antioksidantene er både vitamin C og en rekke andre aktive stoffer i grønnsaken. Når vi koker romanesco, halveres vitamin C-innholdet, men det totale antioksiantinnholdet stiger betraktelig. Dette skyldes at de andre antioksidantene tåler varme og frigjøres fra bindinger i plantevevet. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Når du kutter opp eller tygger romanesco, frigjøres fytokjemikaliene glukosinolater og tiocyanater. Disse plantestoffene forebygger kreft på flere trinn i kreftutviklingen. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket. Kostfiber regulerer fordøyelsen, gir tarmene noe å jobbe med og sørger for god tarmhelse. Vitamin K er en koaguleringsfaktor som sørger for at blodet levrer seg, f.eks. når du har fått et sår.
-
Bruksområde
Romanesco passer til alt av kjøtt og fisk samt råkost og wok.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 123 kJ
- Energi kcal
- 29 kcal
- Fett
- 0,3 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 2 g
- Énumettet fett
- 2 g
- Kostfiber
- 3 g
- Protein
- 3,2 g
- Folat
- 0,068 µg
- Kobber (Cu)
- 0,05 mg
- Betakaroten
- 0,36 µg
- Kalsium (Ca)
- 47 mg
- Flerumettet fett
- 0,2 g
- Jern (Fe)
- 0,6 mg
- Jod
- 0,001 µg
- Kalium (K)
- 416 mg
- Magnesium (Mg)
- 23 mg
- Natrium (Na)
- 0,11 mg
- Niacin
- 0,6 mg
- Fosfor (P)
- 72 mg
- Vitamin A
- 30 RAE
- Vitamin B1 (tiamin)
- 0,0004 mg
- Vitamin B6
- 0,0006 mg
- Vitamin C
- 67 mg
- Vitamin E
- 0,5 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,5 mg
- Vitamin K
- 0,101 µg
- Omega3
- 0,07 g
- Omega6
- 0,06 g
- Riboflavin
- 0,09 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin