ARTISKOKK MINI

Hovedinnhold Hovedmeny

ARTISKOKK MINI

Varenr.: 4202 02

Artiskokken er en spennende selvstendig rett eller tilbehør, kokt, dampet, stekt eller grillet. Vi spiser den kjøttfulle nederste delen av kronbladene og blomsterbunnen. Artiskokken har en mild og særpreget smak.

Opprinnelsesland Italia

 • Kvalitet

  Knoppene skal være lukket og bladene myke og saftige uten svarte flekker eller tegn til inntørking. Stilken skal være frisk og fastspent. Fargen kan variere fra svakt grønn til grønnfiolett, alt etter hvilke type det er.

 • Kilde

  Matvaretabellen 2022

 • Lagring

  En god temperatur for lagring er ca 4 ºC i kjøleskap, og ikke for sterk lufttrekk. Du kan forhindre uttøking ved å dekke den til med et vått håndkle eller vått papir.

 • Smak

  Smaken er mild og meget fin.

 • Helseeffekt

  Artiskokker er under utprøving i diverse medisinske laboratorier verden over. Det ser ut til at stoffer i artiskokken kan bedre både hjerte- og leversykdom. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket. Analyser av artiskokk viser at dette er en svært god kilde til antioksidanter. Høyest antioksidantnivå finner vi i bladene, men artiskokkhjertet inneholder også antioksidanter. Når artiskokk dampkokes eller tilberedes på annen måte, stiger antioksidantinnholdet. Antioksidanter er aktive stoffer som reduserer oksidativ skade som skyldes frie radikaler. Frie radikaler dannes naturlig i kroppen, men også om du røyker, stresser, utsettes for forurensing eller er lenge i solen. De påfører oss mange ørsmå skader på celler og vev. Antioksidantene ødelegger de frie radikalene før de gjør for stor skade. På den måten kan antioksidanter beskytte arvestoffet vårt og kroppens bestanddeler. Et høyt inntak av antioksidanter fra mat kan forebygge kreft, aldersrelaterete sykdommer, hjerte- og karsykdom og revmatisme. Inulinet i artiskokken er et prebiotika, det vil si et fiberstoff som de snille bakteriene i tarmen vår liker å ernære seg på. Ved å spise inulin, får vi en bedre tarmflora, og med det - bedre immunforsvar.

 • Bruksområde

  Artiskokk kan brukes som egen rett, forrett eller tilbehør til annen mat. Artiskokkbunnen brukes ofte for seg som underlag for en forrett eller tapas.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
117 kJ
Energi kcal
28 kcal
Fett
0,2 g
Hvorav mettede fettsyrer
0,1 g
Karbohydrater
1,3 g
Énumettet fett
1,3 g
Kostfiber
5 g
Protein
2,8 g
Salt
0,1 g
Folat
0,068 µg
Kobber (Cu)
0,09 mg
Betakaroten
0,09 µg
Kalsium (Ca)
41 mg
Flerumettet fett
0,1 g
Jern (Fe)
0,7 mg
Jod
0 µg
Kalium (K)
360 mg
Magnesium (Mg)
22 mg
Natrium (Na)
0,27 mg
Niacin
1,3 mg
Fosfor (P)
38 mg
Vitamin A
7 RAE
Vitamin B6
0,0003 mg
Vitamin C
2 mg
Vitamin E
0,2 alfa-TE
Sink (Zn)
0,5 mg
Omega3
0,02 g
Omega6
0,05 g
Riboflavin
0,05 mg

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin