POTET VASKET KG

Hovedinnhold Hovedmeny

POTET VASKET KG

Varenr.: 4416 50

Ulike potetsorter passer til alt fra baking, koking og råsteking til potetmos, potetsuppe eller frityrsteking.

Opprinnelsesland Hellas

  • Kvalitet

    Potetene skal være faste og fine uten tegn til grønnskjær eller flekker.

  • Kilde

    Matvaretabellen 2022

  • Lagring

    Poteter oppbevares mørkt og kjølig, helst ved temperaturer mellom 4-8 ºC. De får en søtlig smak hvis lagringstemperaturen er lavere, fordi stivelsen blir omdannet til sukker. Blir potetene oppbevart for varmt, blir de fort myke og får groer. Potetene bør ikke utsettes for sollys. Lyset kan føre til grønne flekker av klorofyll. Under grønnfargen kan solanin dannes.

  • Smak

    Smaken er nøytral og god. Noen potetsorter har likevel mer smak enn andre, så velg med omhu.

  • Helseeffekt

    Poteten er en viktig rotvekst i Norge. På grunn av det høye karbohydratinnholdet har poteten blitt brukt som en basismatvare. Denne sentrale rollen poteten har i kostholdet skyldes det høye inneholdet av stivelse og gode lagringsegenskaper. Stivelse gir energi til kroppen og sørger for at musklenes energilager fylles opp. Til tross for at inneholdet av jern og vitamin C ikke er veldig høyt, er poteten en viktig kilde til disse stoffene fordi vi spiser den ofte. Derfor anbefaler helsemyndighetene oss å spise kokte og bakte poteter regelmessig. Kokes poteten med skallet på bevares store deler vitamin C-innholdet. Antioksidanten vitamin C fremmer jernopptaket i tarmen og fornyer brukt vitamin E. I tillegg beskytter vitamin C kroppen mot skadelige frie radikaler. Kalium er med på å holde væske- og elektrolyttbalansen i kroppen normal. Når du svetter mye så taper du noe kalium, derfor kan det være lurt å spise kaliumrik mat etter en lang og intens treningsøkt eller på en varm sommerdag. Kalium er også gunstig for personer med høyt blodtrykk.

  • Bruksområde

    Poteten passer til nesten alt, både varme og kalde retter. Velg sort etter hva du skal bruke den til - noen sorter er kokefaste, andre melne, noen egner seg til baking, andre kan spises hele fordi de er så små.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
340 kJ
Energi kcal
80 kcal
Fett
0,1 g
Karbohydrater
17,1 g
Énumettet fett
1,7 g
Kostfiber
2 g
Protein
1,9 g
Folat
0,022 µg
Kobber (Cu)
0,12 mg
Stivelse
15,4 g
Kalsium (Ca)
9 mg
Flerumettet fett
0,1 g
Jern (Fe)
0,7 mg
Jod
0,001 µg
Kalium (K)
522 mg
Magnesium (Mg)
34 mg
Natrium (Na)
0,02 mg
Niacin
1,9 mg
Fosfor (P)
59 mg
Vitamin B6
0,0016 mg
Vitamin C
13 mg
Vitamin E
0,1 alfa-TE
Sink (Zn)
0,3 mg
Omega3
0,01 g
Omega6
0,05 g
Riboflavin
0,03 mg

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin

Relaterte produkter