Bama Storkjøkken

Moreller

Det er ikke rart morellen er en stor favoritt blant mange nordmenn. Den søte og runde smaken gjør at de også kalles søtkirsebær.

Dette lille bæret har vært dyrket Norge siden 1700-tallet, og får den søte og gode smaken på grunn oppveksten den får her. En lang vekstsesong og lange, lyse dager gir de beste bærene. Moreller, eller søtkirsebær som de også kalles, er svakt hjerteformet og har et karakteristisk hulrom ved stilkenden. Steinfrukten er i slekt med plomme og fargen varierer fra gul via mørkerød til nesten sort.

Mer enn bare god

Men det er ikke bare smaken som er god på denne lille steinfrukten. Det må være en av de mest smakfulle kildene til kostfiber som finnes. Tar du deg en håndfull eller to gir du fordøyelsen et puff i riktig retning. En dose med moreller er også en god kilde til vitaminer som A og C, og jern, fosfor, kalsium og kostfiber, og den fine rødfargen i skallet viser at de inneholder en del antioksidanter. Så her er det bare å servere moreller til deres gjester med god samvittighet. Morellen passer utmerket i salater, som syltetøy og saft, hermetisert og i bakverk eller sammen med ost. Bare vær oppmerksom på at bærene gir fra seg mye væske ved oppvarming.

Kort holdbarhet

Holdbarheten på en morell er relativ kort, så oppbevar den slik den trives best på kjøl i 2–4 ºC. Bærene bør ikke bli utsatt for store temperatursvingninger, da dette fremskynder modningen. Morellen er faktisk den av de frukttre-artene som tåler minst frost over jorden, og dyrkes derfor mest i områder der normaltemperaturen på vinteren er rundt 0 ºC.

Varenr: 2006-62