Bama Storkjøkken

Steinbit

Flekksteinbit

Flekksteinbit kjennetegnes av de mørkt gråbrune flekkene på lys bunn. På grunn av fargetegningene kalles den også leopardfisk. Steinbiten beiter på ulike bunndyr. Skjell og pigghuder som kråkeboller og slangestjerner utgjør en betydelig del av dietten. Flekksteinbiten har en litt spesiell biologi. Den har indre befruktning. Hannen vokter klumpene med befruktede egg etter gytingen. Larvene er store og velutviklede ved klekking. Flekksteinbiten vokser raskt og kan bli over 25 kilo.

Gråsteinbit

Gråsteinbit kjennetegnes på den grå fargen, ofte med mørke striper på kroppssiden. Fargen kan variere noe, fra brunlig til blålig, men gir alltid inntrykk av at fisken er grå. Den foretrekker bunn hvor den kan finne skjul mellom steinblokker, og store fisk er gjerne stasjonære. Gråsteinbiten har den samme forplantningsbiologien som flekksteinbiten. Steinbitens karakteristiske kjeveparti passer til menyen dens, som består av kråkeboller, muslinger, snegler og krabber.

Steinbiten er bokstavelig talt så fast i fisken at den henger godt sammen, også når den blir skjært i mindre biter og godt varmebehandlet i en wok, på grill eller i ovnen. Kjøttet tåler også litt mer varmebehandling enn mange andre arter uten at den blir tørr, samtidig som du gjerne kan variere med spenstige smakstilsettinger og tilbehør. Steinbit egner seg også godt til frityrsteiking med panering/røre og farseprodukter som fiskekaker.