Bama Storkjøkken

Norske rotgrønnsaker med Idunn

Sett høstens rotgrønnsaker på menyen! Her får du Idunn Nilsen sitt beste høsttips til en mettende vegetarrett, som også er enkel å lage til mange.

Idunn er kokk på kokkelandslaget Community Catering og jobber som matfaglig ansvarlig i 4service. Sammen med Camilla Berg Mårtensson ble hun også historiens første vinner av kantine-NM, og jobber for å fremme et godt mattilbud i personalrestauranter. Hennes høsttips til personalresauranten er Bakte rotgrønnsaker med sopp og bygotto. 

Bakte rotgrønnsaker og sopp med byggotto

20 pers.

Ingredienser:

10 gulrøtter, 5 pastinakk, 10 rødbeter, 15 jordskokk eller andre rotfrukter

Ca. 10 ss – (220g) honning

Saften av 1- 1 ½ sitron

6-7 mellomstore sjalottløk

12 dl byggryn

4 dl hvitvin (kan byttes ut med grønnsakskraft)

Ca. 3,5 L grønnsakkraft

350 g meierismør

180 g ristede hasselnøtter

1 bunt salvie

500 g revet parmesan

15 stk aromasopp el. sjampinjong

Nøytral olje, til steking

Salt og pepper

 

Fremgangsmetode:

  • Skrell og kutt grønnsakene i passende biter. Legg bitene i en bakk, gni inn honning, sitronsaft salt og pepper. Tips: Bak rødbeter for seg selv, slik at ikke alle de andre grønnsakene blir farget.
  • Finhakk løk. Varm en vid kjele med litt olje og fres løken til den er myk og blank.
  • Skyll byggrynene i kaldt vann og la dem renne godt av seg. Hell dem over i kjelen og fres dem 3-4 minutter. Tilsett hvitvin og la den koke inn. Tilsett så litt kraft, la den koke helt inn før du sper med mer kraft. Fortsett å spe til all kraften er absorbert og byggrynene er møre.
  • Fordel grønnsakene i flere bakker slik at de ikke ligger i lag og bak i forvarmet ovn på 225grader. La de stå lenge til de får en fin gyllen farge.
  • Brun smøret i en kjele og tilsett ristede og hakkede hasselnøtter og salvie rett før servering.
  • Ha soppen i varm panne, uten fett og la den steke seg tørr før du tilsetter smør eller olje. Stek til den har fått fin stekeskorpe, smak til med salt og pepper.
  • Ha til slutt den revede  osten i byggottoen. Retten kan også smakes til med litt ekstra sitron og salt etter ønske.  

 

Idunn har et viktig tips til deg som skal bake rotgrønnsaker til mange. Dekk bakken med grønnsaker men ikke legg de i lag, fordel heller grønnsakene i mange bakker. På den måten får grønnsakene en bedre smak og en fin gyllen farge.

 

Sesongens deilige rotgrønnsaker finner du hos oss. Besøk netthandelen vår, eller kontakt din salgskonsulent.