Pinnekjøtt er tradisjonell julemat med fast tilbehør, men hva med å prøve rosenkålsalat med bacon som tilbehør i år?
Oppskrift til 40 porsjoner
Rosenkålsalat med bacon
2,5 kg rosenkål
½ kg smør
1 dl flytende honning
1 kg bacon strimlet –kuttet i 1 cm strimler
Dressing
20 stk sjalottløk
10 fedd hvitløk –finhakket
1 dl dijonsennep
1 l olivenolje
5 dl hvitvinseddik
1 bunt bladpersille
Slik gjør du
- Plukk bladene av rosenkålen eller del de i 2 eller 4.
- Stek bacon til det begynner å få farge, tilsett smør og la det stekes til baconet er sprøtt og smøret nøttebrunt.
- Ved servering vendes rosenkålbladene i til de faller ned og blir litt mykere.
- Bland alt til dressingen og vend i rett før servering.
Alternativ tilberedningsmåte for bakt rosenkålsalat
1. Vend rosenkålen og bacon i oljen sammen med salt og pepper. Legg det utover ett stekebrett og stek i ovnen i ca. 20-23 minutter. Det ytterste på rosenkålen skal begynne å bli brunt og nesten litt sprø og mens de skal være myke inni.
2. Mens rosenkålen står i ovnen finkutter du løk og hvitløk, og blander med sennep. Spe olje og eddik i vekselsvis litt etter litt mens du visper. Tilsett finhakket bladpersille.
3. Ha den bakte rosenkålen på fat og hell dressingen over ved servering.
Kålstuing
240 gram smør
240 gram hvetemel
3 l h-melk
5 hodekål
1 ss muskat
salt og pepper
Eventuelt litt merian
Slik gjør du
- Kutt hodekålen i strimler eller biter etter ønske. Kok så kålen mør i lettsaltet vann. Sil av kokevannet og la det renne godt av seg.
- I en kjele varmer du melken. I en annen kjele smelter du smøret og har i melet, rør til en jevn masse. Spe med den varme melken litt og litt og la det koke opp mellom hver gang. Smak til sausen med muskat, salt og pepper.
- Ha kålen i den hvite sause samt litt merian hvis ønskelig, rør rundt og server.