Bama Storkjøkken

Cotton Candy fra Sør-Afrika

Fra Sør-Afrika får vi druesorten Cotton Candy, og dette navnet er langt fra tilfeldig. Denne druen utvikler en unik, sukkersøt smak og sødmefylt aroma, en prosess som foregår gjennom flere faser og gir en drue med helt særegne kvaliteter og egenskaper. Smaken er som navnet tilsier, levert i form av en crispy, saftig og søt drue. Cotton Candy er akkurat som lørdagsgodt. Bare grønnere.

Å spise sukkertøy du faktisk har godt av er bokstavelig talt sjelden kost. Og det gjør du med Cotton Candy-druene fra familien Karsten.

1419 42: Smaken av Cotton Candy

 

Når man leser navnet Noord-Kaap er det lett å tenke seg et sted langt nord skrevet feil, men det er det stikk motsatte. Det er et sted langt sør skrevet riktig. Navnet hører til et område i Sør-Afrika som ble befolket av mennesker fra Nederland og Frankrike på 1600- og 1700 tallet, og blant etterkommerne av disse finner vi familien Karsten.

I 1968 grunnla Pieter og Babsie Karsten familegården sin på Kanoneiland, en øy i Oranje-elven. De startet i det små, med en liten gård på 15 hektar. Men, de hadde store ambisjoner og drømmer, og drøye 20 år senere kjøpte de Roepersfontein, et stort og vakkert bruk som nå er hovedkontoret til Karsten-gruppen.

I dag er familieselskapet et av Sør-Afrikas ledende selskaper innen fersk frukt, og det er flere gode grunner til dette. Produktet de dyrker er selvsagt en av dem; de har spesialisert seg på steinfrie druer og har 400 dekar med drueranker hvor Cotton Candy har et lite men høyt aktet område. Forholdene spiller også inn, de varmekjære druene dyrkes på 851 meters høyde, får sol i massevis og sikker tilførsel av vann fra Oranje-elven via et stort nettverk av dammer og pumpeanlegg. 

Men kanskje viktigst av alt er filosofien selskapet lever etter. Bærekraft er et nøkkelord i alle deler av bedriften, fra måten de dyrker druene sine på til hvordan medarbeiderne har det. Familien Karsten driver biodynamisk, og jobber kontinuerlig mot et mest mulig effektivt strøm- og vannforbruk slik at teknologiske løsninger skal eksistere i harmoni med naturen. Å skape trygge, gode og inspirerende arbeidsplasser er også svært viktig, økonomisk trygghet, karriereutvikling og mulighet for økt ansvar for de ansatte – uavhengig av stilling ­– er et mål de aldri slipper av syne. Lykkelige mennesker gjør en bedre jobb.

Det har gått noen år siden 1968, og Pieter junior har overtatt ansvaret for driften. Uten at senior er langt unna rankene sine av den grunn. Kjærlighet til markens grøde går nemlig aldri av med pensjon.