KIWI STK

Hovedinnhold Hovedmeny

KIWI STK

Varenr.: 1909 01

Kiwi har blitt et vanlig innslag på frokostbordet, og dermed en viktig kilde til vitamin C. Spis den naturell, gjerne delt i to. Bruk skje. Den egner seg også godt i fruktsalater, smoothies og juice.

Kiwi er botanisk sett et bær og stammer fra Kina, men i dag forbinder mange den med New Zealand. Det finnes to varianter av frukten – grønn og gul. Den gule kiwien er en videreutvikling fra den grønne, og har en søtere smak og et tynnere skall uten den lodne pelsen.

Opprinnelsesland Hellas

  • Kvalitet

    Det finnes både grønn og gul kiwi. Den grønne har grønt fruktkjøtt med sorte frø, mens den gule har gult fruktkjøtt med sorte frø. Begge har brunt, tynt skall. Kiwi er moden når den gir etter for håndtrykk.

  • Kilde

    Matvaretabellen 2022

  • Lagring

    Umoden kiwi har meget lang holdbarhet. I kjøleskap kan vi oppbevare den i ukevis, mens moden frukt bare holder seg i noen dager. På fruktfatet blir den overmoden etter et par dager pga. etylengass som annen frukt utskiller, spesielt eple. (Etylen er en ufarlig modningsgass).

  • Smak

    Smaken er frisk og sursøt.

  • Helseeffekt

    Kiwi er en antioksidantrik frukt. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot skadelige radikaler. Litt kiwi sammen med grovbrød øker opptaket av jernet. Vitamin C fornyer vitamin E og er vesentlig for et sterkt immunforsvar. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Kostfiber sørger for en sunn tarm og forebygger forstoppelse. Noen opplever prikking og kløe i munnen når de spiser kiwi. Dette skyldes enzymet actinidin som noen kan være følsomme for og andre allergiske mot. Actinidin bryter ned protein og kan mørne kjøtt.

  • Bruksområde

    Kiwi, både gul og grønn variant, spiser vi naturell eller har i salater, til ost og til stekt kjøtt.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
210 kJ
Energi kcal
50 kcal
Fett
0,9 g
Hvorav mettede fettsyrer
0,1 g
Karbohydrater
8,3 g
Énumettet fett
8,3 g
Kostfiber
3 g
Protein
0,8 g
Folat
0,033 µg
Kobber (Cu)
0,17 mg
Betakaroten
0,039 µg
Kalsium (Ca)
33 mg
Flerumettet fett
0,1 g
Jern (Fe)
0,2 mg
Jod
0,001 µg
Kalium (K)
289 mg
Magnesium (Mg)
13 mg
Natrium (Na)
0,01 mg
Niacin
0,3 mg
Fosfor (P)
33 mg
Vitamin A
3 RAE
Vitamin B6
0,0009 mg
Vitamin C
71 mg
Vitamin E
2,2 alfa-TE
Sink (Zn)
0,1 mg
Omega3
0,4 g
Omega6
0,12 g

Ingredienser

Kiwi)

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin

Relaterte produkter