BROCCOLINI PK

Hovedinnhold Hovedmeny

BROCCOLINI PK

Varenr.: 4231 02

Denne brokkolivarianten ser ut og smaker som vanlig brokkoli - i miniatyr. Den er utmerket både rå, dampet, grillet og kokt.

Brokkolini spises hel og er ferdig kokt på noen få minutter. Den er ganske ny på norske kjøkken, men vel verdt å prøve. Brokkolini har vært brukt i det asiatiske kjøkken i mange år, og er søtere enn sin «storebror» brokkolien.

Opprinnelsesland Nederland

  • Kvalitet

    Brokkolini har fine, delikate stilker som ligner en blanding av brokkoli og asparges. Blomstene er noe mer utviklet enn på vanlig brokkoli. Stilkene skal være friske og sprø. Alt er spiselig.

  • Kilde

    Matvaretabellen 2024 Mattilsynet, www.matvaretabellen.no

  • Lagring

    Oppbevar brokkolini i kjøleskap ved 0-4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.

  • Smak

    Brokkolini er nærmest brokkoli i smak og har en mild kålsmak, en anelse bitterhet kombinert med tydelig sødme.

  • Helseeffekt

    Denne krysningen av brokkoli og kinesisk brokkoli er en super kilde til helsebringende plantestoffer, fytokjemikalier og antioksidanter. Antioksidantene er både vitamin C og en rekke andre aktive stoffer i grønnsaken. Når vi koker brokkolini, halveres vitamin C-innholdet, men det totale antioksiantinnholdet stiger betraktelig. Dette skyldes at de andre antioksidantene tåler varme og frigjøres fra bindinger i plantevevet. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Når du kutter opp eller tygger brokkolini, frigjøres plantestoffene glukosinolater og tiocyanater. Disse kan forebygger kreft på flere trinn i kreftutviklingen. B-vitaminet folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket. Kostfiber regulerer fordøyelsen, gir tarmene noe å jobbe med og sørger for god tarmhelse. Vitamin K er en koaguleringsfaktor som sørger for at blodet levrer seg, f.eks. når du har fått et sår.

  • Bruksområde

    Bruk brokkolini kokt, grillet, smørdampet eller som råkost.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
110 kJ
Energi kcal
26 kcal
Karbohydrater
2,2 g
Énumettet fett
2,2 g
Kostfiber
3 g
Protein
2,9 g
Salt
0,1 g
Folat
0,105 µg
Kobber (Cu)
0,05 mg
Tilsatt sukker
2,2 g
Betakaroten
0,163 µg
Kalsium (Ca)
51 mg
Flerumettet fett
0 g
Jern (Fe)
0,8 mg
Jod
0 µg
Kalium (K)
434 mg
Magnesium (Mg)
26 mg
Natrium (Na)
0,24 mg
Niacin
0,4 mg
Fosfor (P)
71 mg
Vitamin A
14 RAE
Vitamin B6
0,0019 mg
Vitamin C
23 mg
Vitamin E
1 alfa-TE
Sink (Zn)
0,4 mg
Riboflavin
0,16 mg
Selen (Se)
0,001 µg

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin

Relaterte produkter