BROCCOLINI PK
Varenr.: 4231 02
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Denne brokkolivarianten ser ut og smaker som vanlig brokkoli - i miniatyr. Den er utmerket både rå, dampet, grillet og kokt.
Brokkolini spises hel og er ferdig kokt på noen få minutter. Den er ganske ny på norske kjøkken, men vel verdt å prøve. Brokkolini har vært brukt i det asiatiske kjøkken i mange år, og er søtere enn sin «storebror» brokkolien.
Opprinnelsesland Nederland
-
Kvalitet
Brokkolini har fine, delikate stilker som ligner en blanding av brokkoli og asparges. Blomstene er noe mer utviklet enn på vanlig brokkoli. Stilkene skal være friske og sprø. Alt er spiselig.
-
Kilde
Matvaretabellen 2024 Mattilsynet, www.matvaretabellen.no
-
Lagring
Oppbevar brokkolini i kjøleskap ved 0-4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.
-
Smak
Brokkolini er nærmest brokkoli i smak og har en mild kålsmak, en anelse bitterhet kombinert med tydelig sødme.
-
Helseeffekt
Denne krysningen av brokkoli og kinesisk brokkoli er en super kilde til helsebringende plantestoffer, fytokjemikalier og antioksidanter. Antioksidantene er både vitamin C og en rekke andre aktive stoffer i grønnsaken. Når vi koker brokkolini, halveres vitamin C-innholdet, men det totale antioksiantinnholdet stiger betraktelig. Dette skyldes at de andre antioksidantene tåler varme og frigjøres fra bindinger i plantevevet. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Når du kutter opp eller tygger brokkolini, frigjøres plantestoffene glukosinolater og tiocyanater. Disse kan forebygger kreft på flere trinn i kreftutviklingen. B-vitaminet folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket. Kostfiber regulerer fordøyelsen, gir tarmene noe å jobbe med og sørger for god tarmhelse. Vitamin K er en koaguleringsfaktor som sørger for at blodet levrer seg, f.eks. når du har fått et sår.
-
Bruksområde
Bruk brokkolini kokt, grillet, smørdampet eller som råkost.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 110 kJ
- Energi kcal
- 26 kcal
- Karbohydrater
- 2,2 g
- Énumettet fett
- 2,2 g
- Kostfiber
- 3 g
- Protein
- 2,9 g
- Salt
- 0,1 g
- Folat
- 0,105 µg
- Kobber (Cu)
- 0,05 mg
- Tilsatt sukker
- 2,2 g
- Betakaroten
- 0,163 µg
- Kalsium (Ca)
- 51 mg
- Flerumettet fett
- 0 g
- Jern (Fe)
- 0,8 mg
- Jod
- 0 µg
- Kalium (K)
- 434 mg
- Magnesium (Mg)
- 26 mg
- Natrium (Na)
- 0,24 mg
- Niacin
- 0,4 mg
- Fosfor (P)
- 71 mg
- Vitamin A
- 14 RAE
- Vitamin B6
- 0,0019 mg
- Vitamin C
- 23 mg
- Vitamin E
- 1 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,4 mg
- Riboflavin
- 0,16 mg
- Selen (Se)
- 0,001 µg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin