URTE ROSMARIN STOR

Hovedinnhold Hovedmeny

URTE ROSMARIN STOR

Varenr.: 5001 63

Rosmarin lukter mildt av barnåler. Smaken har en aroma av søt og mild einebær, og er lett parfymert. Rosmarin passer spesielt godt til lam samt potet- og grønnsaksformer.

Opprinnelsesland Norge

  • Kvalitet

    Det finnes mange arter. Rosmarin har nåleformede, stive, ofte mørkegrønne blad. Rosmarin er flerårig og eviggrønn.

  • Kilde

    Matvaretabellen 2019

  • Lagring

    Rosmarin trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Den trenger næring og vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.

  • Smak

    Smaken er meget aromatisk.

  • Helseeffekt

    Krydderurter er svært spennende rent ernæringsmessig, men de veier lite. Du skal derfor bruke svært mye friske urter for å få en næringsstoffeffekt av dem - men alle monner drar! Heldigvis er de proppfulle av andre plantestoffer som også har helseeffekt, selv i de mengdene vi vanligvis bruker urter. Kostfiber er føde for de helsebringende bakteriene i tarmen, og når de får kostfiber, vokser de og tar plassen til mer uheldige bakterieslag. Kostfiber kan forhindre forstoppelse ved å gjøre avføringen myk, og det kan binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen. Vitamin C er et kjent vitamin og kan være gunstig for å forebygge forkjølelse, men ikke minst for å styrke immunforsvaret, bedre jernopptaket og hjelpe kroppen i kampen mot frie radikaler fra røyk, forurensing og stress. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kalsium er den viktigste bestanddelen av skjelettet vårt, og derfor viktig å få tilstrekkelig av for å sikre et sterkt beinvev. I tillegg er kalsium med på å regulere normal muskelfunksjon. Jern er et næringsstoff som barn og kvinner i fertil alder lett kan få litt lite av. Dette sportstoffet er viktig for dannelse av de røde blodlegemene som frakter oksygen til alle cellene i kroppen. Magnesium er et viktig mineral i skjelettet vårt, men det sørger også for at musklene slapper av når de skal. Magnesiumrike matvarer er fint dersom man har leggkramper.

  • Bruksområde

    Rosmarin brukes i retter med kjøtt, spesielt lam. Tomatsauser, ovnsstekt fisk, sauser og salater smaker også nydelig med rosmarin.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
498 kJ
Energi kcal
120 kcal
Fett
5,9 g
Hvorav mettede fettsyrer
2,8 g
Karbohydrater
6,6 g
Kostfiber
14,1 g
Protein
3,3 g
Salt
0,1 g
Folat
0,109 µg
Kobber (Cu)
0,3 mg
Betakaroten
1,752 µg
Kalsium (Ca)
317 mg
Flerumettet fett
0,9 g
Trans fett
0,23 g
Jern (Fe)
6,6 mg
Jod
0,0008 µg
Kalium (K)
668 mg
Magnesium (Mg)
91 mg
Natrium (Na)
0,26 mg
Niacin
0,9 mg
Fosfor (P)
66 mg
Vitamin A
146 RAE
Vitamin B6
0,0034 mg
Vitamin C
22 mg
Omega3
0,41 g
Omega6
0,45 g
Riboflavin
0,15 mg

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin

Tilbehør