HVITLØK LØS

Hovedinnhold Hovedmeny

HVITLØK LØS

Varenr.: 3720 01

Hvitløk er saftig med en karakteristisk smak og lukt. Hvor sterk smaken er, avhenger av hvor lenge den blir varmet opp. Rå hvitløk brenner på tungen, men kokt, bakt eller stekt er den søt, mild og aromatisk.

Hvitløk brukes som basis i svært mange retter. Vanlig hvitløk består av mange fedd (båter) dekket av et tynt, hvitt, papirlignende skall. Det finnes flere ulike sorter hvitløk, med ulik størrelse og noe ulike smaksegenskaper. Hvitløk uten fedd består av ett eneste stort fedd, men bruksområdene er de samme.

Opprinnelsesland Kina

  • Kvalitet

    Hvitløk har flere individuelle sideløker, vanligvis omtalt som "kløfter" eller fedd, i et hvitt skall.

  • Kilde

    Matvaretabellen 2019

  • Lagring

    Løken lagres i tørr luft. Kjøleskap er godt egnet, men er ikke nødvendig i vinterhalvåret. Løk må oppbevares for seg selv da den kan sette smak på andre produkter den oppbevares sammen med.

  • Smak

    Den kraftige hvitløksaromaen kommer først frem når hvitløken hakkes eller skjæres opp. Rå hvitløk bør brukes med varsomhet.

  • Helseeffekt

    Hvitløk har i uminnelige tider blitt betraktet som både mat og medisin, både til inn- og utvortes bruk. Hvitløk er nemlig en helsebringende knoll som er full av svovelholdige stoffer. Når du kutter, knuser eller tygger hvitløken skjer det en kjemisk endring av disse svovelholdige stoffene - ved hjelp av enzymer omdannes basis-stoffet alliin til ulike allylsulfider via mellomtrinnet allicin. Disse løkstoffene kan bekjempe utviklingen av kreft, særlig kreft i spiserør, mage og tarm. Det gjør de fordi svovelforbindelsene kan få fart på rensesystemer i kroppen som fjerner kreftfremkallende stoffer. Dessuten viser undersøkelser at hvitløk kan forebygge åreforkalkning, høyt kolesterol og høye triglyceridnivåer (en type fettstoff i blodet). Vitamin C fremmer jernopptaket i tarmen og fornyer brukt vitamin E. I tillegg beskytter vitamin C kroppen mot skadelige frie radikaler fordi den er en kraftig antioksidant. Vitamin B6 er viktig for omsetningen av protein i kroppen og er nødvendig for å frigjøre sukker fra kroppens reservelager av sukker i leveren. Kalium er viktig for væskebalansen i kroppen og for blodtrykket. De antibakterielle stoffene gjør at hvitløken kan dempe tannverk (inntil du kommer deg til tannlegen) og forhindre bakterievekst i sår, dersom du legger en skive fersk hvitløk på stedet som er skadet. Hvitløken er også en kjent forkjølelsesfordriver, dette skyldes igjen de antibakterielle egenskapene i kombinasjon med antioksidantstoffene.

  • Bruksområde

    Hvitløk brukes som en smakssetter til mange matretter, dressinger og sauser. Båtene på en hvitløk heter fedd.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
450 kJ
Energi kcal
106 kcal
Fett
0,6 g
Hvorav mettede fettsyrer
0,1 g
Karbohydrater
16,3 g
Énumettet fett
1,6 g
Kostfiber
2,1 g
Protein
7,9 g
Folat
0,005 µg
Kobber (Cu)
0,06 mg
Stivelse
14,7 g
Kalsium (Ca)
19 mg
Flerumettet fett
0,3 g
Jern (Fe)
1,9 mg
Jod
0,0028 µg
Kalium (K)
620 mg
Magnesium (Mg)
25 mg
Natrium (Na)
0,04 mg
Niacin
0,3 mg
Fosfor (P)
170 mg
Vitamin B6
0,0038 mg
Vitamin C
17 mg
Sink (Zn)
1 mg
Omega3
0,02 g
Omega6
0,23 g
Riboflavin
0,03 mg
Selen (Se)
0,002 µg

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin

Relaterte produkter

Tilbehør