AUBERGIN
Varenr.: 4309 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Hele den blanke auberginen kan spises - kokt, most, stekt og grillet. Den trekker til seg mye smak fra sauser, noe som gir fylde og velsmak til retter som den franske grønnsakstuingen ratatouille og gresk moussaka.
Aubergine har vært en viktig del av det søreuropeiske kjøkken siden middelalderen. I tillegg til auberginens egenskaper som smaksforsterker, er den store anvendeligheten hovedgrunnene til at så mange tar den i bruk. Hele auberginen er spiselig, og det svampaktige fruktkjøttet gjør auberginen populær i ovnsretter, fordi den trekker til seg mye smak fra de andre ingrediensene.
Opprinnelsesland Spania
-
Kvalitet
Auberginen skal være fast og blank. Stilk og begerblad er grønne med hårfine pigger. Fruktkjøttet er hvitt med brune frø når den er moden.
-
Kilde
Matvaretabellen 2022
-
Lagring
Den beste lagringstemperaturen er mellom 8-10 ºC, gjerne i plastpose eller plastboks.
-
Smak
Smaken er mild og en anelse bitter. Konsistensen er svampaktig, tørr og myk med hvitt fruktkjøtt. Den må spises tilberedt og ikke rå.
-
Helseeffekt
Kostfiber i kosten sikrer at tarmene får noe og jobbe med, og at tarminnholdet passerer raskere og forblir mykt. Dette beskytter mot utposninger, hemorroider og kreft i tarmen. Kostfiber kan også binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen. På denne måten er kostfiber med på å holde kolesterolnivået nede. Kostfiber benyttes som energikilde av de helsebringende bakteriene i tarmen. Når de får gode levevilkår, blir det mindre plass igjen til de skadelige tarmbakteriene, og du øker sjansene for en sunn tarm og et godt immunforsvar.
-
Bruksområde
Aubergine egner seg godt i gryter, fylt, kremet og på grillen.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 108 kJ
- Energi kcal
- 26 kcal
- Fett
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 2,5 g
- Énumettet fett
- 2,5 g
- Kostfiber
- 6 g
- Protein
- 0,9 g
- Folat
- 0,006 µg
- Kobber (Cu)
- 0,05 mg
- Betakaroten
- 0,031 µg
- Kalsium (Ca)
- 11 mg
- Flerumettet fett
- 0 g
- Jern (Fe)
- 0,2 mg
- Jod
- 0 µg
- Kalium (K)
- 218 mg
- Magnesium (Mg)
- 14 mg
- Natrium (Na)
- 0,01 mg
- Niacin
- 0,4 mg
- Fosfor (P)
- 25 mg
- Vitamin A
- 3 RAE
- Vitamin B6
- 0,0005 mg
- Sink (Zn)
- 0,1 mg
- Omega3
- 0,01 g
- Omega6
- 0,04 g
- Riboflavin
- 0,03 mg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin