AUBERGIN

Hovedinnhold Hovedmeny

AUBERGIN

Varenr.: 4309 01

Hele den blanke auberginen kan spises - kokt, most, stekt og grillet. Den trekker til seg mye smak fra sauser, noe som gir fylde og velsmak til retter som den franske grønnsakstuingen ratatouille og gresk moussaka.

Aubergine har vært en viktig del av det søreuropeiske kjøkken siden middelalderen. I tillegg til auberginens egenskaper som smaksforsterker, er den store anvendeligheten hovedgrunnene til at så mange tar den i bruk. Hele auberginen er spiselig, og det svampaktige fruktkjøttet gjør auberginen populær i ovnsretter, fordi den trekker til seg mye smak fra de andre ingrediensene.

Opprinnelsesland Spania

  • Kvalitet

    Auberginen skal være fast og blank. Stilk og begerblad er grønne med hårfine pigger. Fruktkjøttet er hvitt med brune frø når den er moden.

  • Kilde

    Matvaretabellen 2019

  • Lagring

    Den beste lagringstemperaturen er mellom 8-10 ºC, gjerne i plastpose eller plastboks.

  • Smak

    Smaken er mild og en anelse bitter. Konsistensen er svampaktig, tørr og myk med hvitt fruktkjøtt. Den må spises tilberedt og ikke rå.

  • Helseeffekt

    Kostfiber i kosten sikrer at tarmene får noe og jobbe med, og at tarminnholdet passerer raskere og forblir mykt. Dette beskytter mot utposninger, hemorroider og kreft i tarmen. Kostfiber kan også binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen. På denne måten er kostfiber med på å holde kolesterolnivået nede. Kostfiber benyttes som energikilde av de helsebringende bakteriene i tarmen. Når de får gode levevilkår, blir det mindre plass igjen til de skadelige tarmbakteriene, og du øker sjansene for en sunn tarm og et godt immunforsvar.

  • Bruksområde

    Aubergine egner seg godt i gryter, fylt, kremet og på grillen.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
84 kJ
Energi kcal
20 kcal
Fett
0,1 g
Karbohydrater
2,5 g
Énumettet fett
2,5 g
Kostfiber
2,4 g
Protein
1,1 g
Folat
0,021 µg
Kobber (Cu)
0,05 mg
Betakaroten
0,031 µg
Kalsium (Ca)
10 mg
Flerumettet fett
0 g
Jern (Fe)
0,2 mg
Jod
0,0012 µg
Kalium (K)
210 mg
Magnesium (Mg)
14 mg
Natrium (Na)
0,02 mg
Niacin
0,6 mg
Fosfor (P)
24 mg
Vitamin A
2 RAE
Vitamin C
3 mg
Vitamin E
0,1 alfa-TE
Sink (Zn)
0,2 mg
Omega3
0,01 g
Omega6
0,04 g
Selen (Se)
0,001 µg

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin