GRØNNKÅL PK.
Varenr.: 4307 02
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
De store, mer eller mindre løse og krusete bladene på grønnkålen er utmerket i stuing, supper og wok. Og den er propp full av næring.
Opprinnelsesland Italia
-
Kvalitet
Grønnkål har større, mer eller mindre krusete blader. Den danner ikke hode. Bladene er mørkegrønne og skal være sprø og spenstige.
-
Kilde
Matvaretabellen 2024 Mattilsynet, www.matvaretabellen.no
-
Lagring
Oppbevar den i kjøleskap ved 0-4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.
-
Smak
Grønnkål er velsmakende, særlig etter at den har vært frosset. Da fremheves sukkersmaken.
-
Helseeffekt
Man kunne sikkert skrevet en liten bok om alle grønnkålens fortreffelige sider - og her er en kort oppsummering: Kostfiber regulerer fordøyelsen ved å gi tarmene noe å jobbe med. I tillegg er kostfiber mat for de helsebringende tarmbakteriene våre, og det kan binde kolesterol og føre det ut med avføringen. Derfor bidrar kostfiberinntak til helhetlig helse, ikke bare lokalt i tarmen. Betakarotenet i grønnkål er svært viktig for normal celledeling, slik at vi får dannet nye celler når gamle dør, og at det ikke dannes nye celler ukontrollert. Derfor er betakaroten en nøkkel i kreftforebygging. Vitamin E er blant annet kjent som fruktbarnehetsvitaminet, og er viktig for normal reproduksjon og seksuell funksjon hos begge kjønn. Vitamin B6 er ett av de vitaminene som lar oss hente energi ut av maten vi spiser og omdanne den til energi som cellene våre kan bruke. Folat ser ut til å kunne beskytte mot hjertesykdom ved å holde nivået av stoffet homocystein lavt i blodet vårt - i tillegg til å forebygge ryggmargsbrokk hos fostre. Vitamin C er et kjent vitamin og kan være gunstig for å forebygge forkjølelse, men ikke minst for å styrke immunforsvaret, bedre jernopptaket og hjelpe kroppen i kampen mot frie radikaler fra røyk, forurensing og stress. Kalsiuminnholdet i grønnkålen er med på å styrke skjelettet vårt - og denne prosessen foregår så lenge vi lever, ikke bare i ungdommen.
-
Bruksområde
Grønnkål egner seg godt til stuing, supper og wok.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 150 kJ
- Energi kcal
- 36 kcal
- Fett
- 0,7 g
- Hvorav mettede fettsyrer
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 2,2 g
- Énumettet fett
- 2,1 g
- Kostfiber
- 4 g
- Protein
- 3,3 g
- Folat
- 0,03 µg
- Kobber (Cu)
- 1,5 mg
- Stivelse
- 0,1 g
- Tilsatt sukker
- 2,1 g
- Betakaroten
- 5,35 µg
- Kalsium (Ca)
- 157 mg
- Flerumettet fett
- 0,5 g
- Jern (Fe)
- 1,7 mg
- Jod
- 0,002 µg
- Kalium (K)
- 530 mg
- Magnesium (Mg)
- 30 mg
- Natrium (Na)
- 0,12 mg
- Niacin
- 1 mg
- Fosfor (P)
- 56 mg
- Vitamin A
- 446 RAE
- Vitamin B6
- 0,0027 mg
- Vitamin C
- 120 mg
- Vitamin E
- 5,4 alfa-TE
- Sink (Zn)
- 0,4 mg
- Omega6
- 0,1 g
- Riboflavin
- 0,13 mg
- Selen (Se)
- 0,002 µg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin