ROMANESCO STK.

Hovedinnhold Hovedmeny

ROMANESCO STK.

Varenr.: 4302 01

Denne lysegrønne kålsorten er utrolig dekorativ, nesten futuristisk, og smakfull. Er du glad i brokkoli og blomkål som den er krysset frem fra, vil du garantert like romanesco. Den brukes på samme måte, og er lett å tilberede.

Romanesco er grønn som brokkoli, men formen minner mer om blomkål. Den har spisse, knudrete buketter og er både kalorifattig og mager kost som samtidig er full av kostfiber. Server den flotte grønnsaken dampet som tilbehør til middagen, eller legg små buketter i grønnsaksfat, som tilbehør i salater eller som ren snacks.

Opprinnelsesland Norge

  • Kvalitet

    Romanesco er en krysning mellom blomkål og brokkoli og skal ha et lyserønt, fast og sprøtt hode. Fasongen på bukettene er enten spisse eller butte. Romanesco skal ikke ha bløte flekker og den skal lukte friskt.

  • Kilde

    Matvaretabellen 2019

  • Lagring

    Oppbevar den i kjøleskap ved 0-4 ºC, gjerne i plastboks eller plastpose.

  • Smak

    Romanesco har en mild blomkålsmak, og du aner også slektskapet til brokkolien i smaksbildet.

  • Helseeffekt

    Denne krysningen av brokkoli og blomkål er en super kilde til helsebringende plantestoffer, fytokjemikalier og antioksidanter. Antioksidantene er både vitamin C og en rekke andre aktive stoffer i grønnsaken. Når vi koker romanesco, halveres vitamin C-innholdet, men det totale antioksiantinnholdet stiger betraktelig. Dette skyldes at de andre antioksidantene tåler varme og frigjøres fra bindinger i plantevevet. Vitamin C er en antioksidant som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade celler, protein, arvestoff og annet vev. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket. Vitamin C er også nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner. Når du kutter opp eller tygger romanesco, frigjøres fytokjemikaliene glukosinolater og tiocyanater. Disse plantestoffene forebygger kreft på flere trinn i kreftutviklingen. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket. Kostfiber regulerer fordøyelsen, gir tarmene noe å jobbe med og sørger for god tarmhelse. Vitamin K er en koaguleringsfaktor som sørger for at blodet levrer seg, f.eks. når du har fått et sår.

  • Bruksområde

    Romanesco passer til alt av kjøtt og fisk samt råkost og wok.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
123 kJ
Energi kcal
29 kcal
Fett
0,3 g
Hvorav mettede fettsyrer
0,1 g
Karbohydrater
2 g
Énumettet fett
2 g
Kostfiber
2,8 g
Protein
3,2 g
Folat
0,068 µg
Kobber (Cu)
0,05 mg
Betakaroten
0,36 µg
Kalsium (Ca)
47 mg
Flerumettet fett
0,2 g
Trans fett
0,02 g
Jern (Fe)
0,6 mg
Jod
0,001 µg
Kalium (K)
416 mg
Magnesium (Mg)
23 mg
Natrium (Na)
0,11 mg
Niacin
0,6 mg
Fosfor (P)
71 mg
Vitamin A
0,03 RAE
Vitamin B1 (tiamin)
0,0004 mg
Vitamin B6
0,0006 mg
Vitamin C
0,07 mg
Vitamin E
0,0005 alfa-TE
Sink (Zn)
0,4 mg
Vitamin K
0,101 µg
Omega3
0,07 g
Omega6
0,06 g
Riboflavin
0,09 mg

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin

Relaterte produkter