Bama Storkjøkken

Bli med å kutte matsvinnet

Matsvinn er et av de aller største verdensproblemene vi har. Visste du at rundt en tredel av all mat som produseres i verden aldri blir spist? Les mer om hvordan du kan bidra til å nå det globale målet om halvering av matsvinn innen 2030.


Hvordan minske matsvinnet

Gjennom Kutt Matsvinn 2020 går BAMA Storkjøkken foran og hjelper våre kunder med å redusere matsvinn, slik at målet om halvering av matsvinn innen 2030 nås. Dette gjør vi blant annet ved å utnytte hele råvarer f.eks når det gjelder filetering av fisk, ved å selge overskuddsproduksjon som Grønne Folk, og ved å velge riktig emballering. 

Vi har også sterkt fokus på internopplæring og på å redusere svinn i vår egen personalrestaurant.

Innen 2020 skal vi redusere matsvinn med 20% i vår egen restaurant.

Innen 2025 skal vi halvere matsvinnet i våre egne driftsavdelinger.

Visste du at det kastes mat for minst tjue millioner kroner i året, og at all maten vi kaster kan brødfø verdens sultende befolkning hele 4 ganger?

Hvordan kan du bidra?  

Vi kan alle bidra litt til å kutte matsvinnet med kun noen små grep i hverdagen.

  • Planlegging: Lag ukes-menyer, planlegg innkjøpene godt og vær presis når du bestiller varer.
  • Lagring: Vær bevisst når du lagrer, og sørg for rullering av varer for å få brukt de eldste først. Sjekk temperaturene jevnlig.  
  • Restemat: Lag restemat av det du har til overs. Innfør suppe- og grytedager for å bruke opp det du har igjen. Du kan også arrangere temadager hvor du bruker opp det du har liggende.
  • Utnytt hele råvaren: Husk at mange råvarer kan utnyttes fullt og helt, og både stilker og blader er spiselige.
  • Kommunikasjon: Heng opp plakater med påminnelse og informasjon til kunder om problemet med matsvinn. Øk kunnskapen blant ansatte om riktig oppbevaring av mat gjennom god opplæring.
  • Serveringer: Benytt mindre tallerkener, og oppfordre heller kundene til å forsyne seg flere ganger. Server ferdiglagde porsjonsstørrelser med kjøtt eller fisk, fremfor at alle skal forsyne seg med ønsket mengde.
  • Buffeen: Unngå bugnende buffeer – folk forsyner seg gjerne mer hvis det er mye å velge mellom.  

Bli med på Kutt Matsvinn 2020


Bilder og fakta fra www.matvett.no