Norges tre nye kokkelandslag

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Norges tre nye kokkelandslag

Nå starter en ny fireårsperiode 2021-2025, og Norge lover kamp om medaljene i kommende mesterskap.

Pressemelding fra Norske Kokkers Landsforening. Foto i topp: Norske Kokkers Landsforening

Norske Kokkers Landsforening (heretter NKL) presenterte i dag tre nye kokkelandslag, for neste fireårsperiode 2021-2025.

  • Kokkelandslaget
  • Kokkelandslaget Community Catering
  • Kokkelandslaget Junior

Aldri tidligere har NKL presentert nye kokkelandslag med så mange utøvere, til sammen 33 utøvere.
De neste fire årene skal de jobbe målrettet for å videreutvikle sine individuelle ferdigheter, skape trender og innovasjon, forvalte verdens beste råvarer – Det Norske Kjøkken.

De Norske Kokkelandslagene har en imponerende andel damer/jenter – 33.33 %
Total snittalder i De Norske Kokkelandslagene er 25,1 år.

Les hele pressemeldingen og få full oversikt over lagene her.

Tidenes første søskenpar på De Norske Kokkelandslagene

Aron og Martine Espeland, er henholdsvis 24 og 20 år, begge har utmerket seg med sine faglige kvaliteter og personlige egenskaper.
Aron har vært med de siste fire årene, 2 år på Kokkelandslaget Junior resulterte i bronse sammenlagt i Culinary World Cup 2018 og 2 år på Kokkelandslaget som gav sammenlagt gull – WINNER OVER ALL i IKA Culinary Olympics i 2020.
Martine er helt ny, men hun er allerede en dyktig, ung kokk. I henne har kokke NORGE noe å se frem til.
Aron og Martine er oppvokst i Bryne på Jæren, har selvsagt gode gastronomiske gener å støtte seg til.
Mange vil huske deres far Tor Egil Espeland, «Tåddi» ville vært utrolig stolt av sin to barn i dag. Jane Espeland, Aron og Martines mor, er utrolig stolt av sine to barn og for familien er det en stor glede å ha tidens første søskenpar på De Norske Kokkelandslagene.

De Norske Kokkelandslagenes Manager – Gunnar Hvarnes

De Norske Kokkelandslagenes manager har mer konkurranseerfaring enn de fleste. Gunnar Hvarnes (43) har deltatt i 24 kokkekonkurranser på 26 år - og flere skal det bli. I perioden fra 2006 til 2011 deltok han i minst tre kokkekonkurranser i året, noe som innebar at livet nesten utelukkende besto av jobb og trening.

NKL Manager for De Norske Kokkelandslagene Gunnar Hvarnes, snart 30 år med kokkekonkurranser, er klar for flere gull! – Foto Tom Haga.

Flere gull er målet

I 2010 tok han sølv i den europeiske finalen i Bocuse d’Or, og året etter tok han bronse i finalen i Lyon. «Mest stas» var likevel perioden fra 2004 til 2008. Dette var en glansperiode for Kokkelandslaget, og Gunnar var kaptein. I 2006 klarte Det Norske Kokkelandslaget å vinne Culinary World <Cup for første gang (VM), og i 2008 forsvarte de sin ære ved å ta gull i IKA Culinary Olympics (OL) KOKKE-OL i februar 2020 ble starten på et comeback for Gunnar Hvarnes i De Norske Kokkelandslagene. De neste fire årene skal han nemlig være manager for De Norske Kokkelandslagene. Det betyr at han skal lede lagene gjennom både VM i 2022 og OL i 2024.

Hvordan har interessen for å komme med på De Norske Kokkelandslagene vært?

-Når vi i fjor høst hadde en audition, med uttak av nye medlemmer til den kommende fireårs-perioden, hadde over 90 faglærte kokker vist interesse og søkt om en plass på De Norske Kokkelandslagene. Til utvelgelsesaktiviteten kom 28 ambisiøse, faglærte kokker med sin signaturrett. I tillegg fikk alle en lik, ukjent oppgave de måtte løse der og da, forteller en stolt manager. Utvelgelsesaktiviteten gav oss god innsikt i kandidatenes kapasitet på flere områder, de tre nye lagene ble nøye valgt i tiden som fulgte, forteller Gunnar Hvarnes.

Hvilke mål har du for De Norske Kokkelandslagene fremover?

– Det er selvsagt et mål å vinne. I neste års VM bør vi klare å få alle lagene på pallen. Jeg kommer nok til å legge inn et ekstra gir for å få Juniorlandslaget til å lykkes. De har aldri vunnet VM eller OL før, så jeg håper at vi skal klare det nå. Med tanke på rekruttering er det også viktig å vise at vi er skikkelig på hugget med de unge. 

Kokkelandslaget Community Catering rekrutterer de beste kokkene fra et stort og viktig bransjeområde, kaptein Inger Renathe Østmo forteller..

- For mange norske kokker dreier hverdagen seg om servering av dagens måltider i kantiner, personalrestauranter, på institusjoner og i cateringleveranser. Kokkene som jobber på sykehus eller institusjoner sørger for et næringsrikt måltid, og måltidets glede er for mange dagens høydepunkt. Kokkelandslaget Community Catering representerer kokkene i denne bransjekategorien. Landslagskokkene skal være gode ambassadører, de skal inspirere sine kollegaer og sammen setter Kokkelandslaget Community catering nye standarder og bidrar til å løfte måltidet til nye høyder i bransjekategorien.

Hvordan skal du som manager jobbe med lagene og den enkelte deltager?

- Manager Gunnar Hvarnes understreker at hans oppgaver blir å få hver og en på De Norske Kokkelandslagene løftet frem på best mulig måte og at de presterer litt over det vi forventer, da presterer laget i topp sjiktet.

Hva kan Norge gjøre bedre i den kommende fireårsperioden?

- Norge og resten av verden vet hvilke resultater De Norske Kokkelandslagene oppnådde i KOKKE OL 2020.
Norge vant 6 OL-gull i ulike kategorier og 5 OL-sølv i ulike kategorier, hvor den gjeveste av alle uten tvil er
WINNER OVER ALL – Gull til Kokkelandslaget, svarer en meget stolt president Kim-Håvard Larsen.

Norges skal ikke bare forsvare sin posisjon, alle tre landslagene skal bli bedre på flere områder og vi skal utvikle en ny generasjon konkurransekokker, som vet å forstå betydningen av det grønne skiftet og drive et bærekraftig kjøkken.
Norge har verdens beste råvarer fra havet, fra innlandet, fra fjellene og den arktiske naturen. De Norske Kokkelandslagenes identitet skal tydelig preges av råvarene og vår kultur. Norske Kokkers Landsforening ser frem til Culinary World Cup 2022 og IKA Culinary Olympics i 2024, da skal Norge igjen konkurrere i verdens største og mest prestisjefylte konkurranser, forteller Kim-Håvard Larsen.

Les hele pressemeldingen her