Vegme – soya helt uten GMO

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Vegme – soya helt uten GMO

Vegme er et soyabasert alternativ til kjøtt som scorer mye bedre enn kjøtt på bærekraftsområdet. FN har satt opp 17 mål om bærekraftig utvikling som skal forandre verden, og disse støtter BAMA opp om.

Det å spise mindre kjøtt, fugl og fisk er blant de enkle tiltakene vi som forbrukere oppfordres til å gjøre av FN. Da er det jo godt å vite at Vegme er et utmerket alternativ på middagsbordet. Vegme lages av soya helt fri for genmodifiserte organismer (GMO). Det dyrkes i Europa og ikke i regnskogområder. I Norge har det faktisk aldri vært tillatt å selge GMO-mat, og du kan derfor være trygg på at du ikke får i deg GMO når du spiser Vegme.

Bedre enn kjøtt på mange områder

Soyabønneproduksjon er dokumentert å være en mer bærekraftig kilde til kvalitetsprotein enn kjøttproduksjon, fordi jord, vann og energi utnyttes bedre, og fordi utslippet av klimagasser er langt mindre.

Vegme er også bedre enn kjøtt på mange områder. Det inneholder 17% protein, hele 5% kostfiber (kjøtt inneholder ikke kostfiber i det hele tatt), og er med sine 3,5% fett magrere enn karbonadedeig. Det inneholder ikke kolesterol i og med at det er plantebasert, og det har færre kalorier enn de fleste typer kjøtt. Soyaprotein er av Verdens helseorganisasjon funnet likeverdig med animalsk protein når det kommer til ernæringsmessig kvalitet. Så enten du er vegetarianer eller bare vil ha noen kjøttfrie måltider i ny og ne, bør du prøve Vegme. For ikke bare er det næringsrikt og bra for deg – det smaker også fantastisk.

Soyabønner har nytteverdi

Soyabønner har så og si heltestatus blant belgvekstene. Det skyldes nok at de er de eneste av alle plantematvarer som kan sies å inneholde alle byggesteinene kroppen trenger til å bygge sine egne proteiner. De spennende isoflavonene genistein og daidzein i soyabønner er fytoøstrogener (plantehormoner), som vi kan dra nytte av for å bevare den ungdommelige følelsen, spesielt når vi kommer i overgangsalderen. Det sies at japanske kvinner har mindre PMS-plager og trøbbel i overgangsalderen på grunn av det høye inntaket av soyabønner. Ny forskning viser at også menn har nytte av å spise mer soyabønner, da de kan få bedre mental funksjon og hukommelse.

Økende fokus på belgvekster

Vi blir stadig flere mennesker på jorden, og alle trenger mat. I 2016 sa FAO, FNs mat- og landbruksorganisasjon, at tørre belgvekster (deriblant soyabønner) skulle være årets fokusområde. Denne matvaregruppen kan være en del av løsningen på det økende behovet for mat i fremtiden, spesielt nå som det stadig blir viktigere å produsere mat på en bærekraftig og miljøvennlig måte. Bønner, linser, erter og kikerter er en vesentlig del av kostholdet til store deler av verdens befolkning.

I Vesten ser vi allerede at belgvekster har blitt trendy: Forbruket øker år for år, og vi får stadig flere varianter å velge mellom. Mange forbrukere er på jakt etter sunne, gode, proteinrike matvarer som et alternativ til kjøtt. Innvandring og migrasjon fra områder i Asia og Afrika der bønner og linser brukes mye, er også en mulig forklaring på hvorfor denne matvaregruppen er blitt så populær.

For å sikre at vi kommer til å ha nok bønner, linser, erter og kikerter i fremtiden, jobber forskere nå med å finne frem til nye sorter som kan dyrkes mer effektivt, også her i Norge.