Amalfi-sitron

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Amalfi-sitron

Amalfikysten sørvest for Napoli er kjent for sine lange tradisjoner med sitrondyrking, og det er så klart den smaksrike Amalfi-sitronen vi snakker om. Denne sitronen blir regnet som en av de aller beste sitronsortene og tilgangen er meget begrenset.

Det har blitt dyrket sitroner langs Amalfikysten i lange tider og Amalfi-sitronen gjenkjennes av sitt tykke skall, intense aroma og saftighet. Saften fra denne sitronen har en søtere smak og er mer vitaminrik enn øvrige sitroner.

Dyrkes tradisjonsrikt

Sitronhagene med beliggenhet i de bratte Amalfi-åsene drives på meget tradisjonelt vis og alt gjøres for hånd. Trærne plantes med et mellomrom på tre meter for at røttene skal få god plass og trenge langt ned i den løse jorden bestående av dekompostert kalkstein. Trærne skjæres og bindes så opp på en slik måte at treet ikke blir for høyt. Dette på grunn av vinden som kan bli kraftig på kysten, og da spesielt om vinteren.

EUs geografiske kvalitetsmerking

Amalfi-sitronen er faktisk så unik at den har oppnådd EUs geografiske kvalitetsmerking. Årsaken er at den skiller seg fra andre sitroner dyrket langs den søritalienske vestkysten. Denne merkingen er en offentlig merkeordning i EU som sikrer at særegne matvarer får beskyttelsen og anerkjennelsen den fortjener.

Amalfi-sitronen er som regel avlang, relativt stor med en vekt på minst 100 g og leveres ofte med blad. Som nevnt er tilgangen på denne nydelige sitrusfrukten begrenset og sesongen strekker seg fra rundt starten av januar til slutten av mars.