BAMA Storkjøkken tar aktivt del i å kutte ned på matsvinnet. Gjennom Kutt Matsvinn 2020 går vi foran og hjelper våre kunder med å redusere matsvinn, slik at målet om halvering av matsvinn innen 2030 nås. Dette gjør vi blant annet ved å utnytte hele råvarer både når det gjelder filetering av fisk, og ved å selge overskuddsproduksjon, som Grønne Folk. Vi har også sterkt fokus på internopplæring og å redusere svinn i vår egen personalrestaurant.
Hvordan kan du bidra?
Vi kan alle bidra litt til å kutte matsvinnet med kun noen små grep i hverdagen.
- Planlegging: Lag ukes-menyer, planlegg innkjøpene godt og vær presis når du bestiller varer.
- Lagring: Vær bevisst når du lagrer, og sørg for rullering av varer for å få brukt de eldste først. Sjekk temperaturene jevnlig.
- Restemat: Lag restemat av det du har til overs. Innfør suppedag/grytedag for å bruke opp det du har igjen. Du kan også arrangere temadager hvor du bruker opp det du har liggende.
- Utnytt hele råvaren: Husk at mange råvarer kan utnyttes fullt og helt, og både stilker og blader er spiselige.
- Kommunikasjon: Heng opp plakater med påminnelse og informasjon til kunder om problemet med matsvinn. Øk kunnskapen blant ansatte om riktig oppbevaring av mat gjennom god opplæring.
- Serveringer: Benytt mindre tallerkener, og oppfordre heller kundene til å forsyne seg flere ganger. Server ferdiglagde porsjonsstørrelser med kjøtt eller fisk.
- Buffeen: Unngå bugnende buffeer – folk forsyner seg gjerne mer hvis det er mye å velge mellom.
* http://www.matvett.no/