Bli med å kutte matsvinnet!

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Bli med å kutte matsvinnet!

Matsvinn er et av de aller største verdensproblemene vi har. Visste du at rundt en tredjedel av all mat som produseres i verden aldri blir spist? Og at det kastes mat for minst tjue millioner kroner i året? All maten vi kaster kan faktisk brødfø verdens sultende befolkning hele 4 ganger.*

 

BAMA Storkjøkken tar aktivt del i å kutte ned på matsvinnet. Gjennom Kutt Matsvinn 2020 går vi foran og hjelper våre kunder med å redusere matsvinn, slik at målet om halvering av matsvinn innen 2030 nås. Dette gjør vi blant annet ved å utnytte hele råvarer både når det gjelder filetering av fisk, og ved å selge overskuddsproduksjon, som Grønne Folk. Vi har også sterkt fokus på internopplæring og å redusere svinn i vår egen personalrestaurant.

Hvordan kan du bidra?  

Vi kan alle bidra litt til å kutte matsvinnet med kun noen små grep i hverdagen.

  • Planlegging: Lag ukes-menyer, planlegg innkjøpene godt og vær presis når du bestiller varer.
  • Lagring: Vær bevisst når du lagrer, og sørg for rullering av varer for å få brukt de eldste først. Sjekk temperaturene jevnlig.  
  • Restemat: Lag restemat av det du har til overs. Innfør suppedag/grytedag for å bruke opp det du har igjen. Du kan også arrangere temadager hvor du bruker opp det du har liggende.
  • Utnytt hele råvaren: Husk at mange råvarer kan utnyttes fullt og helt, og både stilker og blader er spiselige.
  • Kommunikasjon: Heng opp plakater med påminnelse og informasjon til kunder om problemet med matsvinn. Øk kunnskapen blant ansatte om riktig oppbevaring av mat gjennom god opplæring.
  • Serveringer: Benytt mindre tallerkener, og oppfordre heller kundene til å forsyne seg flere ganger. Server ferdiglagde porsjonsstørrelser med kjøtt eller fisk.
  • Buffeen: Unngå bugnende buffeer – folk forsyner seg gjerne mer hvis det er mye å velge mellom.  

* http://www.matvett.no/