Den kalles Nordens hvitløk

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Den kalles Nordens hvitløk

Det er flere grunner til at ramsløken har fått nettopp dette navnet! Den smaker, lukter og har mange av de samme egenskapene som en hvitløk.

Et anvendelig vårtegn

Det er et sikkert vårtegn når ramsløken titter frem i skog og langs kysten. Den fyller luften med en herlig hvitløks lukt, og mange av landets kokker har nå satt denne løkplanten på menyen. Men det er ikke mange årene siden ramsløken var ukjent for mange, og heller ansett som ugress. Den ble blant annet fjernet fra beitene fordi det var uheldig at kuene spiste ramsløken på grunn av smak på melken.

Men nå er dette endret seg og vi har virkelig fått øynene opp for denne velsmakende løken. Har du enda ikke forsøkt ramsløk, men har et ønske om å sette et vårpreg menyen? Ja, da er ramsløk svaret både i restauranten og kantinen. Det er en anvendelig plante hvor alt fra blomst, blader og knoll kan benyttes, og den kan erstatte flere smaker hvor hvitløk og løk blir benyttet. Prøv den gjerne som pesto, dressing eller ramsløkmajones til både kjøtt og fisk.

Helsebringende egenskaper

Men det er ikke bare smaken som gjør denne løkplanten til en nyttig råvare, det er også dens helsebringende egenskaper. I hovedsak styrker ramsløken blodårer og hjertet, og hjelper blodet i å sirkulere bedre rundt i kroppen. Men den inneholder også stoffer som kan være med på å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer samt kreft, astma og diabetes. I tillegg er den en sterk antioksidant, har en betennelseshemmende effekt, gjør godt for fordøyelsessystemet og er kolesterolsenkende. 

Den "onde" tvilling

Er du en av de som finner glede i å plukke det naturen har å tilby er ramsløken nå på sitt beste. Men pass på at du ikke forveksler den med liljekonvall. Bladene på disse plantene har et liknende utseende men liljekonvallen er giftig. For å forsikre deg om at det er ramsløk du har plukket, så anbefaler vi å knekke stilken eller gni bladene mellom fingrene. Kjenner du hvitløkslukten kan du være ganske så sikker på at det er ramsløk du har funnet. Ramsløkbladene er også noe mykere og tynnere enn sin «onde» tvilling. For de som ser at tiden ikke strekker til for å dra ut i skog og mark, eller ikke vil risikere å plukke feil kan vi tilby norsk lokal Ramsløk. Men uansett hvordan den kommer fra skog til kjøkkenbenk, oppfordrer vi å ta Nordens hvitløk i bruk nå som vi har mulighet. Sesongen er kort og strekker seg fra månedsskifte april/mai og er som regel over når juni går over i juli.