Den søte og saftige høstfrukten

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Den søte og saftige høstfrukten

Sommer går mot høst og nye smaksrike råvarer er klare for å settes på menyen. En av disse råvarene er den søte og saftige høstfrukten plomme.

Plommen, med sine vakre variasjoner i blått, gult og rødt skall, er den fryd for både øye og gane. Av form kan plommen være rund eller oval og størrelsen kan variere mye mellom de ulike sortene. De største kan bli på størrelse med et eple, et lite eple riktig nok. Smaken er søt, mild, aromatisk og varierer fra sort til sort. Umodne plommer har som oftest en sur og syrlig smak i skinnet som sakte brytes ned alt ettersom plommene modnes.

Plomme til middag

Hvordan du velger å bruke denne saftige frukten er det kun fantasien som setter en stopper for. De fleste av oss synes plommer smaker nydelig som dessert. Kanskje i form av en plommekake eller plommekompott. Men hvem sier at den kun skal forbeholdes til søte retter, eller til sylting? Syre og sødme fra frukt kan være spennende smaker i varmmaten. Hva med en krydret plommechutney til kjøttretten, eller en syrlig og smaksrik plommesaus til kyllingen?

Ikke bare smaker den godt..

Men ikke bare smaker denne frukten nydelig, den har også helsemessige fordeler. Plommer er naturlig rike på kostfiber. Mye sitter i skinnet, så spis plommene med skinnet på. Den er kalorifattig og virker mageregulerende nettopp på grunn av sitt høye innhold av fiber. Det sies også at den inneholder like mye antioksidanter som en håndfull blåbær.

Den har lange tradisjoner

Plommen fulgte handelsveiene fra Asia til Europa og vært kjent i Norge fra rundt år 1000, og man vet at de ble dyrket her fra 1550-tallet. 

Den lar seg ikke vente på når den først er moden

Plommer oppbevares best i kjøleskap ved 2–4 ºC. Hvor holdbar en plomme er, avhenger av hvor langt frukten er kommet i modningsprosessen. En moden plomme har en megetkort holdbarhet og lar seg ikke vente på, så vær rask og nyt den mens du kan.