Fargerike rotgrønnsaker

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Fargerike rotgrønnsaker

For mange er rotgrønnsakene selve grunnmuren i det norske kjøkkenet, og de allsidige grønnsakene gir maten en herlig sødme og nyttige næringsstoffer.

Det finnes mange ulike typer som varierer i smak, størrelse, form og alle farger fra hvit, gul, oransje, rød og lilla. Maten blir garantert fargerik med rotgrønnsaker - og jo mer rot, desto bedre!

Beter

Beter er ikke bare røde. De kommer nemlig i flere ulike farger og smaker: gule, hvite, røde og chioggia, eller polkabeter som de også kalles. Betene kan kokes, moses, eller brukes rå i tynne skiver. Beter er rike på kostfiber og B-vitaminet folat. De inneholder også et stoff som har vist seg å senke risikoen for hjertesykdom ved å påvirke homocysteinnivået i blodet.

Betene passer godt sammen med røkt eller salt kjøtt, eller avkjølt i grønne salater. Den er også mye brukt til å lage ovnsbakte chips.  Med sine flotte og varierte farger er de et spektakulært innslag på enhver tallerken. I hele landet produseres flotte beter til BAMA Storkjøkken, blant annet fra vår Kort & Godt produsent Roy Hasle.

Neper

Neper er fattige på energi, men rike på kostfiber. De har et høyt innhold av vitamin C, og de er en fin kilde til B-vitaminet folat. Smaken er søt og nøtteaktig hos de første nepene, men blir skarpere med alderen. Nepen har lange tradisjoner som norsk matplante, og før poteten kom hadde den stor ernæringsmessig betydning. 

Minineper i bunt fra Skjæraarden

Mininepene med gress er dyrket frem i et drivhus i Vestfold, hos Skjærgaarden gartneri, i et prosjekt hvor produsenten benytter biorest som gjødsel. De er milde og søte på smak og bladene kan også brukes. 

Nepe

Tips til tilberedning av rotgrønnsaker