Gresskar er supermat!

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Gresskar er supermat!

Gresskar betegnes som supermat. Det betyr at den har en helt eksepsjonell positiv helseeffekt, gjerne langt ut over hva de rene næringsstoffene i matvaren gir oss av vitaminer, mineraler, sunne fettsyrer eller proteiner.

Gresskar har en spennende historie og kan spores langt tilbake i tid. Arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar så langt tilbake som for 5000-6000 år siden. Gresskar betegnes som et bær og sogner til plantefamilien Cucurbita.

En allsidig frukt

Den varme fargen på gresskarene skyldes det høye innholdet av betakaroten (vitamin A). Gresskar er kalorifattig, rikt på kostfiber og en kilde til kalium. Gresskar spises stort sett varmebehandlet – når du varmer det opp, kommer det fram en fin sødme og smak. Den kan kokes, stekes, syltes, dampes og wokes. Den er god i supper, i pureer, i bakverk og i kjøtt og fiskeretter.  Gresskar trekker til seg smak fra det den tilberedes sammen med.

Frøene kan spises rå, men hvorfor ikke prøve å riste dem litt i pannen og servere dem som snacks? De er også fine i nøtte- og frøblandinger. Gresskarkjernene er rike på jern og smaker nydelig i salater, frokostblandinger og gjærbakst.

Lagring og sorter

Gresskar har lang holdbarhet, og lagres best mellom 7–10 ºC, men gresskar tåler både romtemperatur og lavere temperaturer godt. Matgresskar er tilgjengelig i august, september, oktober, november. BAMA Storkjøkken har sortene Hokkaido, Muscat, Spagettigresskar, Butternut og Grey Crown. Ta en titt i sesongkalenderen vår så ser du hvilke lokale produsenter som dyrker gresskar.