De laget en helt ny kålsort
På Vang gård på Toten har de i lang tid dyrket ulike kålsorter som spisskål, rødkål, grønnkål og svartkål. Nå har de også dyrket frem den nye kåltypen rosettkål. Kålen ble først utviklet i England og kom på markedet i 2010. Da hadde de brukt 15 år på å finne den rette balansen på smaken. Det hele startet med et ønske om å lage en rosenkål med mindre bitterhet enn den vi kjenner i dag, og resultatet ble en helt ny kål på størrelsen med en rosenkål. Smaken er mild, søt og med et lite nøttepreg. Den ble kalt flower sprout på grunn av sitt utseende og likner en blomst med flotte lilla og grønne blader. Her i Norge ble denne grønnsaken først kjent i 2015 og fikk navnet rosettkål. Kål er en hardfør grønnsak som tåler vårt kalde klima her i Nord, og med gode vekstforhold på Vang gård på Toten er dette en kål i vil se mye av fremover.
En allsidig grønnsak
Rosettkål er en allsidig og velsmakende grønnsak som er lett å tilberede. Skyll først kålen lett i rennende vann og den er klar til tilbedrening. Den trenger kun kort varmebehandling uansett om den dampes, kokes, stekes, friteres eller blancheres. Varmebehandlet egner den seg godt til supper, til pasta, i paier eller som tilbehør til ulike middagsretter. Kålen kan også spises rå, gjerne med litt olje. Oppbevar den i kjøleskap i plastboks eller plastpose så holder den seg bedre.
Den går under betegnelsen supermat
Rosettkål er på lik linje som andre kåltyper en næringsbombe og går under betegnelsen supermat. Den er rik på vitamin A i form av betakaroten, vitamin E, vitamin K, vitamin C, sporstoffet kobber og kostfiber. I tillegg får du vitamin B6 og folat, samt kalsium og kalium.