Havets dronning

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Havets dronning

I Nordlandstrompet fra 1600-tallet skriver Petter Dass «Du smuckeste Qveite, du Dronning i Vand». Dette var en fisk den anerkjente teologen og dikteren tydelig satt pris på. Det samme gjør vi! Med sitt elegante utseende, smaksrike hvite fiskekjøtt og i følge folket som levde før Kristus, sin klokskap fortjener den tittelen "havets dronning".

Dyrket som en Gud

Kveiten var allerede i steinalderen høyt ansett. Dette vet vi på grunn av helleristninger som er funnet. Her ser vi kveiten risset i fjellet sammen med store byttedyr som bjørn, elg, rein og hval. I tiden før Kristus var det vanlig å gi dyr gudommelige egenskaper. Balder var den lyse, milde og vise guden i den norrøne litteraturen. Fiskere trodde Balder levde i kveita og at dette ga fisken gudens egenskaper. De mente at kveiten var en klok fisk som kom med gode råd og hell og lykke ville bli gitt til de som fulgte dem. At denne majestetiske fisken har fått mye oppmerksomhet og respekt i flere tusen år er det ingen tvil om. I våre dager dyrker vi den kanskje ikke som en Gud, men vi respekterer den og ønsker å ta vare på den. I gyteperioden desember til rundt april fredes villkveiten nettopp fordi vi ønsker å ta vare på den.

Modning

Kveite, eller hellefisk som den også blir kalt finnes langs hele kysten av Norge. Det er en stor flatfisk med hvit underside og mørk overside. Kveitens hvite og faste kjøtt har en nydelig smak og konsistens, men visste du at kveite har godt av å modnes litt før tilberedning? Akkurat som kjøtt trenger noen typer fisk modning for å utvikle den riktige smaken, konsistensen og saftigheten. Kveite, laks, breiflabb og torskefisker er fiskearter som har godt av en modningsperiode. Kok også kraft på kveitebena som kan bli til nydelige supper og sauser.

Kalde fakta

Kveite finnes langs hele kysten av Norge. De yngre kveitene lever på grunnere vann, mens de eldre og store kveitene lever på dyp mellom 300 og 2000 meter. Det er en flatfisk med lite hode og liten hale. Den har en hvit underside og mørk overside, med den egenskapen at den kan skifte farge etter omgivelsene den lever i. Føden består av fisk som kveita jager langs bunnen. 

Vi har nå villkveite til salgs, men også den flotte oppdretts kveiten Sterling i ulike størrelser.