Helt vilt sunt og godt!

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Helt vilt sunt og godt!

Det er kaldt i luften, høsten har farget trærne og vi er midt i den herlige viltsesongen.  Men noe av det som er interessant for dagens kjøttetere er at viltkjøttet ikke bare er smaksrikt, men også magert, sunt og næringsrikt.

Smak

Reinsdyr, hjort, elg og ryper. Viltkjøtt får vi fra mange ulike dyr og fjærkre, men alle har de den karakteristiske gode viltsmaken. Det er klart at det er stor forskjell mellom elg og rype, men vi kan være enige om at viltkjøtt har en markant viltsmak i ulike grader. Denne smaken får den blant annet fra maten den finner i sine omgivelser, alder på dyret, klima, oppvekstsvilkår og rett og slett hvor vilt det er. Men det er nettopp smaken som er spennende med viltkjøtt. Dyr som vokser og lever på f.eks høyfjellet og livnærer seg i ekstreme omgivelser, får en helt annen smakskonsentrasjon enn dyr som lever nær befolkning. Her er maten mer tilgjengelig via blant annet jorder og kornåkre.

Magert, sunt og næringsrikt.

Men det er ikke bare smaken som er spesielt med viltkjøttet. Dette kjøttet inneholder lite fett og er et magert og sunt kjøtt. Fettinnholdet overstiger som regel ikke mer enn 3 prosent! Det er trolig hva dyret spiser og aktiviteten den er i som gir det lave fettinnholdet sammenliknet husdyr som storfe. Viltkjøtt er også magrere fordi fettet som regel ikke er marmorert slik som hos husdyr. Noe viltkjøtt inneholder også litt omega-3-fettsyrer, faktisk på nivå med magre fisketyper. Men husk at kjøtt med omega-3 ikke vil være en fullgod erstatning for fet fisk. Men dette kjøttet er ikke bare magert, det er også en god kilde til vitaminer og mineraler. Det er spesielt B-vitaminer og særlig vitamin B12 dette kjøttet har mye av. Viste du at en porsjon biff eller stek av viltkjøtt vil gi mer enn dobbelt så mye B12 som faktisk er anbefalt? Viltkjøtt er også en kilde til sink og jern. Sammenliknet med storfekjøtt har reinsdyr nesten tre ganger så mye jern, det er dette som gir den dype rødfargen. Elg, hjort og rådyr har omtrent 35 prosent mer jern enn storfekjøtt.

Vil du vite mer om viltkjøtt og se vårt sortiment kan du lese mer i vår viltbrosjyre.