Historisk sus over juletallerken

Hovedinnhold Hovedmeny

Fredag 21.00 til lørdag 04.00 gjennomføres planlagt vedlikehold av netthandel, og kan i dette tidsrommet oppleves som ustabil.

Tilbake

Historisk sus over juletallerken

Hvorfor ikke komplementere de tradisjonelle norske matrettene i den kommende høytiden med noen av BAMA Storkjøkken sine nasjonale matskatter?

Hva med å servere Ringerikspotet fra Lerberg gård med juleribba? Gulløypoteten fra Grundnes gård eller Fjellmandel fra Oppdal passer utmerket til rak- og lutefisken. Benytt smaksrike fargesterke beter fra Hasle gård for den den fine dype rødfargen. Eller fargelegg tallerken med regnbuegulerøtter fra Hegsvold gård. Alle de nevnte råvarene er en del av BAMA Storkjøkken sine Nasjonale matskatter.

Nasjonale matskatter = alltid på lager

Nasjonale matskatter er råvarer vi i BAMA Storkjøkken er spesielt stolte for å ha i sortimentet. Dette er produkter vi er så stolte av at vi synes de ikke bare bør selges i hele landet, men til enhver tid være på lager i hele vårt langstrakte land.

Det er alltid noe helt unikt forbundet med disse produktene; en smak, en spesiell egenskap, en stolthet, en sjeldenhet. Gårdene som står bak våre Nasjonale matskatter kjennetegnes enten ved evnen til å videreføre spennende tradisjoner eller ved å være nyskapende, og noen ganger en kombinasjon av disse to.

Nasjonale matskatter i sesong nå

 

Ringerikspotet fra Lerberg gård på Ringerike

Det var i den tid da en rekke bønder fra Ringerike gikk omkring i Kristiania at den fikk navnet vi nå bruker på den. Da som nå kjennetegnes Ringerikspoteten ved at den har dype groehull og en rød ring innenfor skallet. Den er melen og trives blant annet meget godt med norsk jul.

Gulløye fra Grundnes gård på Moen

Denne polarpoteten har en særegen aroma og smak. Kan det være midnattssolen som gjør små underverk med denne delikatessen? Gulløye fra Nord-Norge er en matskatt som har mottatt det offentlige kvalitetsstempelet Beskyttet Geografisk Betegnelse.

Beter fra Hasle gård i Rygge

Nede i mørket, dekket av et lag med god jord, har disse smaksrike og fargerike nasjonale skattene ligget og ventet på å bli løftet opp og frem. Roy Hasle har spesialisert seg på beter i ulike varianter. Han er en foregangsmann når det gjelder utprøving av sorter tilpasset gårdens vekstvilkår. Resultatet er Norges beste beter.

Fjellmandel fra Vassleggen i Oppdal

Siden dette er en av våre beste poteter er det mange matkjennere som dyrker smaken til disse godsakene. Det er slett ikke alle som får lov til å dyrke denne deilige, lange, svakt flattrykte, litt krokete, slette og jamne poteten med grunne groehull. Vassleggen er heldigvis en av de som kvalifiserer seg til å dyrke de. Fjellmandel fra Oppdal har mottatt Beskyttet Geografisk Betegnelse.

Gydas jordeple fra Gydas gård i Hommersåk

Hva får du hvis du blander ti gamle potetsorter fra en gård som tenker nytt når det gjelder det tradisjonelle? Da får du «Gydas jordepler», et kvalitetsprodukt som minner oss om hvor viktig det er å videreføre den dyrkbare arven fra forfedrene våre.

Regnbuegulrøtter fra Hegsvold gård på Ottestad

De nøyer seg ikke med én farge, men beveger seg igjennom nesten hele fargeskalaen. Fra det lyseste gule til mørk lilla. Sistnevnte inneholder til og med samme antioksidant som gir blåbærene sin farge. De lilla varierer fra helt mørke til lysere lilla, fargestoffet sitter kun i skallet, de er oransje inni. De gule varierer fra gul/hvit til lys oransje, fargen er gjennomgående. Ved varmebehandling vil de lilla avgi farge.