Lutefisk

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Årets lutefisk er her

Den beste lutefisken får vi fra Brødrene Berg på Værøy.

Fisken på Værøy produseres på samme måte i dag som da vikingene begynte å tørke skreien og bruke den som proviant og handelsvare for 1200 år siden.

Det er her Brødrene Berg holder til, og som vi får vår nydelige lutefisk fra. De har vært vår samarbeidspartner gjennom flere år.

På den lille øya Værøy ytterst i Lofoten produseres nær halvparten av all lutefisk som spises i Norge. Her spiller naturen på lag, og gir et godt utgangspunkt for tørrfiskproduksjon enn andre plasser. Dette har med havet og strømmene rundt øya å gjøre. Golfstrømmen gir milde vintre og kalde vårer, som er perfekt for å produsere tørrfisk.

På Værøy henger skreien til tørk fra mars til midten av juni, tett i tett på tørrfiskhjellene. Der henger den i vind, sol, snø og regn, og slik bestemmer naturen selv hvordan kvaliteten på årets lutefisk blir. Det er den tradisjonsrike tørrfisken som om høsten blir forvandlet til delikatessen lutefisk, etter noen bad i vann og lut.

Kvalitet

Rolf er Brødrene Berg sin egen tørrfiskvraker, og han er en av 20 i Norge som har dette yrket. Hver eneste tørrfisk vi sender ut har Rolf kvalitetssikret. Han ser etter feil, vurderer form, farge og kjenner på lukten. Så deles tørrfisken opp i kvalitetsklasser, der WA er det beste - og det er kun dette vi selger.

Brødrene Berg liker å si at de har kontroll fra hav til bord. De har egne båter som leverer fisken, slik at de kan sørge for å få riktig kvalitet på råstoffet. Det er viktig med et godt råstoff, for å få en god tørrfisk.

 

 

 

Rolf i Brødrene Berg vraker tørrfisk.

Relevante produkter