Lutefisksesongen er i gang!

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Lutefisksesongen er i gang!

Oktober har meldt sin ankomst, noe som betyr at lutefisksesongen endelig er i gang.

Lutefisk er utvannet tørrfisk som er lagt i lut og så vannet ut igjen. Den har en lang og tradisjonsrik historie i Norge, og er en av de matrettene vi har spist lengst her til lands. I katolsk tid var det til og med påbud om å spise fisk på julaften, og lutefisk kan derfor kalles den opprinnelige julematen. Lutefisken er i sesong fra oktober til januar.

Lofottorsken

Det hele starter i februar når skreien, eller Lofottorsken som den også kalles, samler seg i stimer som går sørover langs kysten for å finne et sted til gyting. Selv om denne vandringen har funnet sted i lang tid, var det først da torsken ble eksportvare på 1100-tallet at Lofotfisken utviklet seg til å bli det viktigste av alle sesongfiskeri utenfor kysten av Nord-Norge. Det meste av skreien som ble fisket under Lofotfisket ble tørket på tradisjonelt vis og solgt som tørrfisk både i Norge og til resten av verden. I Norge er det denne tørrfisken som danner grunnlaget for høstens lutefisk. Også i Finland og Sverige har lutefisk blitt populært, og grunnet at mange utvandret fra Norge til Amerika, er også lutefisk mye spist i deler av USA.

Tilbehør

Det bør beregnes 500-750 gram lutefisk per person. Det tradisjonelle tilbehøret er poteter, som Mandel, Gulløye eller Ringerikspotet, i tillegg til ertestuing og bacon. Mange velger også å kombinere dette med blant annet sennep, lefse, sirup, kålrotstappe og revet geitost. Hos BAMA Storkjøkken får du både flott lutefisk, erter, poteter og kålrot. Alt ligger derfor til rette for en høst med nydelig lutefisk på menyen.