Makrellen har mye rød muskulatur, noe som gjør den i stand til å svømme uten stans. Makrellen lever hele livet i stimer.
Den foretrekker relativt varmt vann, og beveger seg nesten bare i den øverste delen av vannmassene.
Fangst
Makrellen kan bli over tre kilo, men den fangstes vanligvis når den er mellom et halvt kilo og 700 gram.
Fisket etter makrell foregår i hovedsak i perioden mai– november. Den største andelen av makrellfisket finner sted fra september til november, når fisken har høyest fettinnhold. Makrellen fiskes i Nordsjøen, Norskehavet og Skagerrak.
Makrellen fangstes på mange måter. Det største volumet fangstes med snurpenot, men det brukes også dorg, snøre og garn i makrellfisket.
Makrellen mangler svømmeblære og må svømme hele livet for ikke å synke.
Smak og tilberedning
Makrellen har fast, smaksrikt kjøtt og et høyt fettinnhold som gjør den veldig anvendelig.
Det er mange tradisjonelle bruksområder for makrell. Den er i slekt med tunfisk og blir etter hvert tatt i bruk til moderne tilberedningsmåter, som for eksempel sushitopping.
Fersk brukes den både stekt, kokt og grillet. Den er også en delikatesse både varmrøkt, kaldrøkt, speket, gravet og nedlagt som pålegg.
Tips: Gi makrellen romtemperatur for å unngå at den krøller seg i stekepannen.