Makrell

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Makrell

Makrellen er perfekt tilpasset et liv i de frie vannmassene, med muskuløs, strømlinjeformet kropp, smal spord, små finner og glatt hud som gir liten vannmotstand.


Makrellen har mye rød muskulatur, noe som gjør den i stand til å svømme uten stans. Makrellen lever hele livet i stimer.

Den foretrekker relativt varmt vann, og beveger seg nesten bare i den øverste delen av vannmassene.


Fangst

Makrellen kan bli over tre kilo, men den fangstes vanligvis når den er mellom et halvt kilo og 700 gram.

Fisket etter makrell foregår i hovedsak i perioden mai– november. Den største andelen av makrellfisket finner sted fra september til november, når fisken har høyest fettinnhold. Makrellen fiskes i Nordsjøen, Norskehavet og Skagerrak.

Makrellen fangstes på mange måter. Det største volumet fangstes med snurpenot, men det brukes også dorg, snøre og garn i makrellfisket.

Makrellen mangler svømmeblære og må svømme hele livet for ikke å synke.


Smak og tilberedning

Makrellen har fast, smaksrikt kjøtt og et høyt fettinnhold som gjør den veldig anvendelig.

Det er mange tradisjonelle bruksområder for makrell. Den er i slekt med tunfisk og blir etter hvert tatt i bruk til moderne tilberedningsmåter, som for eksempel sushitopping.

Fersk brukes den både stekt, kokt og grillet. Den er også en delikatesse både varmrøktkaldrøkt, speket, gravet og nedlagt som pålegg.

Tips: Gi makrellen romtemperatur for å unngå at den krøller seg i stekepannen.