Norske aprikoser fra Lærdal

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Norske aprikoser fra Lærdal

Fra engasjerte og innovative produsenter i Lærdal har vi nå fått levert en helt unik produksjon av norske aprikoser.


En skjør blomst

Ideen til aprikosdyrking i Lærdal kom etter en reise rundt omkring i Europa, hvor formålet var å studere morellproduksjon. På denne turen la Harald Mundal og gjengen fra Lærdal raskt merke til at det ofte ble dyrket aprikos på de samme plassene, og tenkte at dette burde testes ut i Lærdal. Det ble dermed plantet et lite forsøksfelt i 2007, og deretter igjen i 2011, 2013 og 2014. Etter dette har noen av trærne blitt tatt av frosten, og andre av flom, men i dag står det igjen omtrent 1100 aprikostrær i Lærdal, fordelt på 12 ulike sorter.

Den største utfordringen med aprikosen er at den blomstrer tidlig, og i tillegg er aprikosblomsten svært skjør. Den tåler ikke frost, og er også avhengig av pollinerende innsekter. Det er registrert aprikosblomstring så tidlig som 2.april i Lærdal, og på denne tiden er det ikke så mange bier som er ute og flyr.

Orangered

I den første leveringen som kommer får vi mulighet til å teste ut sorten Orangered, samt pollineringssorten til Organgered, PinkCot. Det leveres nå to ulike klasser, og aprikosene kommer fra 3 ulike produsenter. Noe av aprikosen er dyrket i tunnel, men mesteparten på friland.

Ufrivillig økologisk

Det er ingen godkjente plantevernmidler til aprikos. Den er derfor ufrivillig økologisk, da den ikke er sprøytet i det hele tatt. Dette medfører at trærne er utsatt for sopp og råtning, og at apriskosen får skader som følge av insektangrep på et tidlig stadium. Klasse 2 bærer preg av dette, og egner seg dermed godt til syltetøy og kompott hvor utseendet ikke spiller noen rolle.

  • 1914-17: Aprikos 5 kg 
  • 1914-19: Aprikos klasse 2 5 kg 

Bestill i netthandelen.