Norske maiskolber
Det er noe helt spesielt med fersk mais, og nå har vi nydelige, norske maiskolber. Maiskolber kan spises grillet, smørdampet eller bakt. Mais er svært anvendelig, og kan brukes i blant annet wok, salater, supper, gryter eller salsa. Fersk mais kan legges rett i fryseren i en plastpose, og behandles som fersk etter tining. Mais er en fin kilde til B-vitaminet folat, samt mineralene fosfor og kalium. Den er også rik på fiber. Den gule fargen skyldes lutein og zeaxantin, de viktigste plantestoffene i mais.
Den norske sesongen er fra august til september. Det som finnes av mais utenom norsk sesong importeres som «sous vide», det vil si vakumpakket og deretter varmebehandlet.
4325-51 Norsk Mais stk.
Norske poteter: Folva Svane og noen lokale varianter (se liste nedenfor)
Folva er en eksklusiv liten norsk potet med en klar og tydelig potetsmak. Svanepotet er en liten og kokefast lys potet med tynt og polert skall. Den inneholder lite tørrstoff og derfor velegnet til koking, steking, damping, ovnsbaking eller til en nydelig potetsalat.
Svanepotet eies av to gårder i Norge, Eftedal Gård i Larvik og Minne Gård i Minnesund, som begge holder høy kvalitet.
Sesong: midten av august - januar
Agder, Hamar, Bodø, Tromsø, Trondheim, Oslo og Østfold: 4411-21 Potet Folva Svane 32-42 mm 10 kg
Stavanger: 4424-51 Jærpotet små 35 - 42 mm
Ålesund: 4411-75 Potet Mandeline
Vestfold: 4411-98 Kort & Godt Morenepotet
Vestfold: 4411-98 Kort og godt Morenepotet
Vestfold: 4420-04 Potet Folva 25-32 mm
Vestfold: 4420-05 Potet Folva 32-38 mm
Bergen: 4410-14 K&G små gule fra Lærdal