Skrei - havets Romeo

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Skrei - havets Romeo

I disse tider kommer havets Romeo på jakt etter kjærligheten.

Hvert år tar skreien den lange veien fra Barentshavet til havområdene i Lofoten og Vesterålen. Dette gjør den for å finne en partner og føre sin arv videre. Like trofast står fisketrålerne klare for å fiske denne sjarmøren slik at vi får servert nydelige retter i disse vintermånedene.

 

Skreisesongen strekker seg fra januar til april, og hvert år på denne tiden setter den ut på den lange reisen fra området mellom Norge og Nordpolen, til havdypet utenfor Nord-Norge. Her ble den selv unnfanget minst 5 år tidligere, og hit vandrer den igjen år etter år etter for å gyte.

Varemerket SKREI® eies av Norsk Sjømatsråd og det er satt strenge krav for kvalitet, sortering og pakking. Bedrifter som ønsker å benytte dette merket i sitt salg og markedsføring må først få godkjent lisens og får de mer en to "trekk" per kasse ved kontroller kan de miste sin lisens. Dette gjøres for å opprettholde kvaliteten SKREI® står for.

Skrei har en nydelig smak og er virkelig en delikatesse, men den er også økonomisk. Det aller meste på denne fisken kan brukes; filetene, lever, rogn, hode, tunge, kjake, luftblære, skinn og bein. Som regel kommer skreiens innmat for salg to - tre uker etter sesongen er i gang da fisken trenger tid til å fete seg opp etter sin lange ferd.

Vi skiller mellom fet og mager fisk, skreien er av typen mager. Det vil si at den lagrer alt fettet i leveren, mens fet fiske lagrer fettet i fileten og noe i leveren. Skreien er blant annet en god kilde til nyttige proteiner og jod som er viktig for skjoldbruskkjertelen. Utover det er også skreien full næringsstoffer som Vitamin D, vitamin B12 og selen.

En tradisjonell måte å tilberede skrei på er mølje, som består av fisk, lever og rogn som forklart i oppskriften. Alt trekkes møre i hver sin gryte i lettsaltet vann og serveres med kokte poteter. Men denne fisken er allsidig og kan tilberedes helt etter ønske.

Klassisk mølje for 8 porsjoner

3 kg skrei i skiver
5 ts hel sort eller hvitt pepper
2 stk laurbærblad
3-4 ss eddik
400g rogn
800g lever

Slik gjør du

Koking av skrei
Kok opp vann tilsatt eddik, hel sort eller hvit pepper, laurbærblad og godt med salt. Legg fiskeskivene i kjelen og la det trekke. Fisken kan også kokes dagen før, for så å bli varmet opp.
Koking av lever
Rens leveren godt for hinner og tråder, og del i biter.
Kok i 20min. Bruk gjerne vannet fra fisken da dette gir ekstra god smak. Merk: Leveren må koke, ikke bare trekke.
Koking av rogn
Vask rognen og krydre med litt salt og pepper.
Pakk den så inn i matpapir slik at den ikke går i stykker under koking. Trekkes i 20 minutter.