Soppkompaniet

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Dyrker sopp på restavfall fra korn og trevirke

Fra Soppkompaniet i Spydeberg får vi sopp av beste kvalitet. I årets produksjon har de blant annet Piggsvinsopp, blågrå Østerssopp, Østerssopp og gul sitron-Østerssopp.

De har et ønske om å bidra til sunn, bærekraftig og kortreist mat til det norske markedet. Soppkompaniet bruker restavfall fra korn og trevirke til å dyrke frem de forskjellige sopptypene. Med sine nye lokaler på Hasle gård i Spydeberg har de mye spennende på gang.

Soppkompaniet startet sin reise under navnet Christiania Gourmetsopp. I sine lokaler i Oslo fikk de testet sin første produksjon, og så at resultatet ble vellykket. Bo-André Nese og Christer Dai Rymoen er guttene bak suksessen. 

Piggsvinsoppen er en favoritt

I årets produksjon har de blant annet Piggsvinsopp, blågrå Østerssopp, Østerssopp og gul sitron-Østerssopp. Prosessen er lang og tidkrevende, men samtidig viktig for det gode resultatet de får. 

Piggsvinsoppen kan minne litt om hummer og krabbe i konsistens, men har også en god, nøtteaktig smak.  Vi har også blågrå østerssopp, og gul sitron-østerssopp som er allsidige og gode på smak, sier Rymoen. 

Soppgründer, Rymoen og Nese trekker frem Piggsvinsoppen som en favoritt. Den vokser også i norsk natur, men er svært sjelden og rødlistet. Soppen, som også blir kalt for Lion's mane er heldigvis mulig å dyrke og vil være tilgjengelig hos BAMA Storkjøkken.

Kun tilgjengelig hos BAMA Storkjøkken

Prosessen starter ved å blande restavfall fra korn og trevirke i en pose. Flytende soppkultur av sporer og vann tilsatt næring blir til mycel, som videre sprøytes inn i posen med korn og trevirke. Fra første steg i prosessen til ferdig produkt, tar det mellom fire til seks uker. Når soppen er høstet, brukes restene fra dyrkingen til jordforbedring på gården.

Soppen fra Soppkompaniet vil kun være tilgjengelig hos BAMA Storkjøkken. 

Christer Dai Rymoen var med å starte Soppkompaniet.
Gul sitron-østerssopp