Søtpotetens mangfold

Hovedinnhold Hovedmeny

Grunnet planlagt vedlikehold vil siden være nede mellom kl. 00 - 04 natt til lørdag 27. april.

Tilbake til Tema

Søtpotetens mangfold

Om det er den flotte fargen, de mange næringsstoffene, eller det brede bruksområdet - søtpoteten har blitt utrolig populær i Norge de siste årene.

Den fargerike rotgrønnsaken har for mange erstattet poteten, selv om den til tross for sitt navn faktisk ikke er i familie med den i det hele tatt. Opprinnelig kommer søtpoteten fra Sør-Amerika, og kan blant annet stekes, kokes, wokkes, bakes, moses, grilles og friteres. Den fungerer også utmerket til å lage suppe av, for eksempel sammen med gulrøtter.

Næringsrik

Søtpoteten er rik på betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Dette vitaminet bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. I tillegg inneholder den vitamin C, kostfiber, og er en fin kilde til kalium og sporstoffet kobber. Den har også lavt fettinnhold, og er faktisk en av de mest næringsrike grønnsakene vi kan spise.

Med hormonet adiponectin, regulerer søtpoteten blodsukkeret. Den har også relativ lav glykemisk indeks, som kan forhindre de akutte søtsugene man får når blodsukkeret går ned. I tillegg innholder den fiber, som forlenger metthetsfølelsen.

Det er altså av god grunn at nordmenn har blitt hekta på denne grønnsaken. Med den på lageret finnes det utallige muligheter for hva man kan lage. 

Snart på hjemmebane

Enn så lenge importeres søtpoteten til Norge, men med mye fokus på innovasjon er det sannsynligvis ikke lenge til vi også kan finne norsk søtpotet i butikkene. På Nøtterøy er nemlig samvirkerbonden Åsmund Bjertnes allerede godt i gang med dyrkningsprosjektet.

Tips

Det finnes utallige muligheter for hva du kan bruke søtpoteten til, både som snacks, middag eller tilbehør. Lag for eksempel en rund og fyldig gulrot- og søtpotetsuppe, og tilsett chorizo for en sterkere og mer krydret smak. Da metter den også litt mer.