På verdensbasis er potetproduksjonen på ca 300 millioner tonn, og den stammer fra Sør-Amerika hvor den har blitt dyrket i flere tusen år. Det var de spanske erobrerne som brakte poteten til Europa på 1500-tallet, men det var først på 1700-tallet ble poteten populær i denne verdensdelen. Fra Europa ble poteten spredd over hele jorden, og man tror den kom til Norge i ca. 1740.
Poteten i Norge
I Norge dyrkes det mellom 315 og 400 tusen tonn hvert år fra Kristiansand i sør til Alta i nord. Poteten er en av våre viktigste ernæringskilder, med høyt innhold av karbohydrater, jern og vitaminer. Hedmark er det fylket der det produseres mest potet, og ca.75 prosent av Norges settepoteter dyrkes her. Hvor i landet de ulike sortene blir dyrket avhenger av vær, vind, temperatur, jordsmonn osv. Ved å benytte vår sesongkalender kan du enkelt se hvor i landet potetene dyrkes, hvordan de trives og til og med bønder som dyrker dem. Sesongkalender
Poteten er full av næringsstoffer
Det er en myte at poteten inneholder mer karbohydrater enn ris og pasta! Den inneholder faktisk mindre. Poteten er full av næringsstoffer og er en god kilde til ja, karbohydrater, men også Vitamin C, B-vitaminer, jern og fiber. Samtidig dekker den mer enn 30% av dagsbehovet for kalium og inneholder nesten ikke fett.
En grønn potet
Det stemmer ikke at grønne poteter bare er umodne, og kan spises. Når poteter utsettes for lys enten på åkeren eller i butikken dannes det et stoff som heter solnain. Solanin gir en bitter smak på potetene, og stoffet er giftig. Grønne poteter skal derfor ikke spises. Grønne poteter kan gi magevondt og andre fysiske plager. Men visste du at når poteten får lilla flekker er det ikke farlig? Det er faktisk tvert imot. De lilla flekkene er antiocyaner som har antioksydant-egenskaper.
Poteten er nøytral i smaken, og velkommen på nesten alle middagstallerkener
Potet har en nøytral smak, som gjør at den passer som tilbehør til de fleste matretter. Det flotte med denne råvaren er at den er allsidig og bare kreativiteten setter stopper for hvordan denne kan tilberedes, kokt, stekt, bakt, stuet, most, stappet, i supper, gryteretter, i salater, omeletter, inni, utenpå, over og under. Potet kan rett og slett brukes til det meste, og er en viktig ingrediens i vårt daglige kosthold. Det er stor forskjell på tørrstoffinnholdet i de forskjellige potetvariantene. Det betyr at innholdet av stivelse er forskjellig, og sortene får forskjellige bruksegenskaper.