Testartikkel

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Testartikkel

Julen er her igjen som året før og året før det, og det er julematen også. Lutefisk, pinnekjøtt, and eller torsk. Det finnes mange tradisjoner for hva man spiser i julen, og det samme gjelder tilbehøret og ikke minst hvilken potet vi foretrekker. Norge er en potetnasjon og mange nordmenn har sine potetfavoritter i denne høytiden.

Julemat er stort sett kraftig kost og trenger gode melne poteter. Det er flere potetsorter som ansees som julepoteter, men vi har trukket frem tre av våre favorittpoteter til julematen. Fjellmandel fra Oppdal, Ringerikspotet fra Ringerike, og Gulløyepotet fra Nord-Norge. Dette er poteter med høyt tørrstoffinnhold og en melen konsistens. En melen potet vil ta til seg mye av fettet og skape en god balanse i maten. Disse potetsortene har mye smak og står godt til kraftig julemat som rakfisk, lutefisk og pinnekjøtt. Julen er kanskje den tiden i året man er mest opptatt av tradisjoner, og dette er absolutt potetsorter som er forbundet med tradisjon i ulike landsdeler.

Mandelpotet

Mandelpoteten med sin gyllne farge, intense potetaroma og melne konsistens, er en av de beste matpotetene vi har. Den har en nøtteaktig smak, og den karakteristiske mandelpotetsmaken er kraftigst hos de minste knollene. Den gode smaken gjør at mange foretrekker denne sorten til julemat som lutefisk og rakfisk, men også viltretter. En mandelpotet er ikke bare en mandelpotet, vi skiller mellom mandelpotet og fjellmandel. For at en mandelpotet skal kunne kalle seg fjellmandel må den oppfylle visse kriterier. Blant annet skal Fjellmandelen kun dyrkes i Oppdal kommune og på mer enn 400 meter over havet. At disse kravene blir innfridd er det medlemmene i Kvalitetssikring Fjellmandel Oppdal SA som følger opp. Hvor mandelpoteten kom fra er usikkert, men det var Hans Michael Arentz som tok med seg mandelpoteten til Oppdal en gang mellom 1858-1878. Han var lege av yrke, men også opptatt av jordbruk. En mandelpotet bør ikke kokes, men trekke i vannet. For best resultat burde skallet beholdes på, men skrellede poteter kan også trekkes med stor forsiktighet.

Ringerikspotet

Ringerikspoteten er en melen potet, og for mange er denne poteten det opplagte følget til tradisjonell norsk mat og da også julemat. Ringerikspoteten dyrkes på de solrike åkrene ved Tyrifjorden. Den varme og kalkrike jorden, og det gode klimaet, er avgjørende for potetens utsøkte smak og den fine rødfargen. Ringerikspotet SA har fått en Beskyttet Geografisk Betegnelse fra Matmerk, og da stilles det strenge krav til dokumentasjon av alt fra jordsmonn og klima til historie og opprinnelse. Ringerikspotetens opprinnelse er ukjent, men vi vet at den først ble dyrket i Røyse på Ringerike på 1860-tallet. Under utvandringen til USA på 1900-tallet sier historiene at savnet etter Ringerikspoteten ble så sterkt for befolkningen fra Røyse at de fikk den sendt til USA. Der ble den dyrket lokalt og fikk den navnet Red Røyse. Denne sorten trenger kort koketid og vannet skal kun koke lett.

Gulløye

Gulløye er en melen, norsk kvalitetssort som dyrkes fra Nordland og videre nordover. Dette er en gammel nordnorsk potetsort som har tilpasset seg det tøffe klimaet den vokser i. Den lange lyse sommeren, men samtidig kalde været i nord gir Gulløye en langsom modning. Det er dette som gir poteten den kraftige smaken og melne konsistensen. Hjemtraktene tilsier at Gulløye tradisjonelt ble spist med fersk fisk, men denne poteten passer også perfekt til julemat som rakfisk og lutefisk. Potetsorten antas å ha kommet med rallare over grensen fra Sverige til Kvæfjord på 1900-tallet. Gulløye er en sart potet med store krav til vekstområder og kan derfor være vanskelig å dyrke i stor skala. Denne gourmetpoteten trenger kort koketid og bør kokes med skallet på. Gulløye fra Nord-Norge er en matskatt som har mottatt det offentlige kvalitetsstempelet Beskyttet Geografisk Betegnelse.

God jul og godt måltid!