Grovt sett deles bestandene ofte opp i skrei og kysttorsk.
Kysttorsk er en fellesbetegnelse for mange lokale bestander av torsk, med hver sine vandringsmønstre og gyteområder.
Kysttorsk består av flere bestander som igjen deles grovt inn i Kysttorsk nord for 62 ̊N, Kysttorsk sør for 62 ̊N og Torsk i Nordsjøen, Skagerrak og Den østlige engelske kanal. Den nord-øst atlantiske torskebestanden er svært stor og fiskeriet er MSC-sertifisert.
Utmerket matfisk
Torsken har et hvitt kjøtt med en relativt fast og flaket struktur. Torsk er en utmerket matfisk som passer både til hverdags og fest, og det fins en rekke tradisjonelle oppskrifter på torsk som gjerne har gått i arv i generasjoner.
Torsken tåler det meste i form av tilbehør og sauser, og serveres like gjerne med en kraftig kjøttsjy som en tung smørsaus eller en lettere oljebasert vinaigrette.
Optimal kjernetemperatur på torsk sies å være 56 ̊C.
Torsken er full av proteiner.