Veien til VM: Christer Rødseth

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Veien til VM: Christer Rødseth

Allerede da han var 5 år hadde han bestemt seg for at det var kokk han skulle bli. Med både en mormor og en onkel som gode inspirasjonskilder, var det en målbevisst Christer Rødseth (28) som jobbet seg opp til å bli kaptein på det norske kokkelandslaget i 2015.


Nå er han snart klar for VM i Luxembourg sammen med det norske kokkelandslaget.

I dag møter vi han på restauranten Vaaghals, flott plassert ved Barcode i Oslo, hvor han har jobbet som kjøkkensjef siden februar 2016. En restaurant som spesialiserer seg på norske råvarer og tradisjoner, og som har fokus på nær kontakt mellom kjøkken og gjester.

Noen kjappe spørsmål til Christer

  • Beste matopplevelse: Dinner by Heston i London. Beste fast food er Burgers and Lobsters.
  • Favorittrett å lage hjemme: Skalldyrspasta, krabbe og skjell.
  • Favorittgrønnsak: Sellerirot, den er anvendelig og god.
  • Har du et kokkeidol? Jeg har mange å se opp til, men mentorene Mark Hickton og Jonathan Howell har betydd mye.
  • Beste kokketips: Fisk, spesielt torskefisk, burde forhåndssaltes. Ikke sett den i ovnen til den er ferdig, men la den hvile seg ferdig som kjøtt.
  • Matflause: Da jeg var lærling skulle jeg lage trøffelvinagrette, og jeg skulle bruke trøffelavskjær i denne. Jeg misforsto hva jeg skulle gjøre, og jeg tok med litt andre typer trøfler også. Det smakte veldig godt, men ble nok endel dyrere enn det burde vært.

Selv om Christer lenge vurderte medisinstudiet, har han aldri vært i tvil om at han har havnet på riktig hylle. Og han var tidlig sikker i sin sak.

– Jeg husker fortsatt at jeg satt hjemme på kjøkkenbenken og hjalp bestemor med vaffelstekingen i 5-6-årsalderen. Da jeg var 11 år fikk jeg også være med onkelen min ut på arbeidsuke der han jobbet som kokk. Han var målrettet og dyktig, og en svært viktig faktor i karrierevalget mitt.

Fokus på kundeopplevelsen

Følelsen av stress og hard jobbing har alltid trigget Christer, men han har også blitt stadig mer opptatt av den helhetlige kundeopplevelsen.

"Noe av det jeg liker best med å være kokk er de varierte dagene, og jeg synes spesielt det er helheten med å drive restaurant som er kult. Både det å lage maten og å få snakke med gjestene og sørge for at alle har det bra. Nettopp det å kunne bidra til hele opplevelsen."

Selv om Christer begynner å bli et kjent ansikt for mange i dag, er det ingen tvil om at han har stått på for å komme seg hit. Da han var 16 år sto han i oppvasken med et klart mål om å komme seg inn på landslaget, som han ble en del av få år etter. Han trekker videre frem noen stolte øyeblikk som har betydd mye for han opp gjennom. 

– En av de største opplevelsene i karrieren min så langt var nok da jeg fikk meget bestått på fagprøven i 2010. Og selvfølgelig da jeg fikk være med som commis både for Geir Magnus på Global Chef i 2012 og Christopher Davidsen i 2015.

Ser frem til VM

Noe av det han liker best ved å være med landslaget er det å hele tiden bli utfordret, både av kameratene på laget og av sponsorer. Her får han oppleve en annen del av matverdenen, og han får muligheten til å jobbe med ulike råvarer.

Nå er Christer snart klar for VM sammen med kokkelandslaget. Han er forberedt på lange dager, men ser frem til å jobbe sammen som et lag.

"Det er fint å jobbe sammen, og det som er så gøy er at man da kan plukke ut de beste egenskapene fra hver enkelt."

Han gleder seg til konkurransen.

– Det er en utrolig god følelse hvis alt går etter planen. Da koser vi oss og har det bra sammen. Med erfarne folk er jeg trygg på at dette kommer til å bli en veldig fin opplevelse!