Veien til VM: Runa Kvendseth

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Veien til VM: Runa Kvendseth

Det siste året har vært hektisk og spennende for 21 år gamle Runa Kvendseth. For bare litt over ett år siden tok hun fagbrevet, og få måneder etter kom hun på 2.plass i NM i kokkekunst, noe som gjorde henne ganske så unik.


Runa er nemlig første jente siden 2007 som har kommet høyere enn 3.plass i mesterskapet, og den yngste jenta på pallen noensinne.

– Jeg opplevde en gang å ikke bli trukket ut til World-Skills. Jeg ble så irritert på meg selv og bestemte meg med en gang for å søke NM. I mangel på papir fant jeg en serviett på flyplassen og begynte å skrive på oppgaven umiddelbart, sier Runa og ler. 

På idylliske Park 29, flott plassert bak slottet, har hun vært siden januar. Her jobber hun både med stek, garnish og pastry, og hun trives med en variert arbeidshverdag. 

"Jeg er vel egentlig en potet på kjøkkenet som hjelper til der det trengs. Her er ingen dag lik, og det er jo det man lærer av!"

Noen kjappe spørsmål om Runa

  • Beste matopplevelse: Det må være Fagn i Trondheim som drives av Jonas Andre Nåvik. Husker fremdeles at det eksploderte i munnen da jeg spiste.
  • Favorittrett å lage hjemme: Jeg er så sinnsykt glad i laks! Baker den på lav temperatur sammen med salt og litt sitronzest.
  • Yndlingsråvare: Liker veldig godt å jobbe med sjokolade på ulike måter.
  • Kokkeidol: Christopher Davidsen. Han er så hjelpsom, jordnær og kul, og så pusher han deg på en god måte.
  • Beste kokketips: Les hele oppskriften! Det kan stå noe viktig mot slutten.
  • Matflause: Da jeg var lærling på Statholdergaarden klarte jeg en gang å lage alle dessertene med sukkersalt. Jeg skulle prøvesmake på dessertene rett før servering og kjente da at det smakte alt for salt. Da var det bare å hive seg rundt, delegere oppgaver og få laget nye desserter. 

Tidlig ute

Runa begynte tidlig å bake, og allerede i tiårsalderen hadde hun bestemt seg for å bli konditor. Det var først da hun begynte på restaurant- og matfaglinja på Etterstad hun fant ut at det var kokk hun skulle bli.

– Det var læreren min som tipset meg om at jeg kunne bli kokk, og så spesialisere meg på dessert senere, da dette ville gi meg flere jobbmuligheter. Selv om hun nå jobber med mye forskjellig, er det fortsatt dessert som ligger hennes hjerte nærmest, og det er også det hun har ansvar for på landslaget.

Runa trives godt på kokkelandslaget, og skryter av det gode samholdet.

"Det er fint å jobbe som et team, og man har alltid noen rundt seg som kan hjelpe. Her lærer vi alle av hverandre."

Snart klar for VM

20. november reiser vi til VM i Luxembourg, og det er laget selv som har kommet frem til menyen. De samles omtrent annenhver uke, men det kreves høy grad av selvstendighet utenom samlingene. De får da konkrete tilbakemeldinger det forventes at de jobber med til neste gang, og da må dette foregå i tillegg til fulltidsjobben på Park 29. For å få best mulig hjelp før konkurransen, har de hatt besøk av blant annet Lars Lian og Christopher Davidsen for evaluering av maten.

– Det jeg er mest spent på under konkurransen er nok å se hvordan vi som team takler stress sammen. Det får vi jo ikke prøvd oss på ordentlig før selve konkurransen.

Men Runa er positiv, og har en innstilling om at alt løser seg på et vis.

– Oppstår det et problem, så fokuserer jeg heller på hvordan vi kan løse det på en annen måte. Jeg husker for eksempel en gang under Young Chefs i Praha at jeg slet med å få sjokoladepynten til å løsne fra plasten på grunn av varmen. Da løp jeg bort til fryseren og sto nærmest inni den for å løsne sjokoladen, og det gikk jo faktisk bra!

Dette er bare starten for Runa, som har mye spennende i vente i årene som kommer. Til tross for sin flotte utstråling og engasjement sier hun selv at hun ikke er spesielt glad i for mye oppmerksomhet. Vi tror likevel hun må venne seg til å være mye i søkelyset fremover.