Verdensfinalen i kokkekunst 2019

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Verdensfinalen i kokkekunst 2019

Norges kandidat i Bocuse D’Or, Christian André Pettersen og teamet hans, skal i dag kjempe om gullet i verdens gjeveste kokkekonkurranse i Lyon.


Christian André er allerede en storfavoritt i forkant av årets konkurranse. Teamet hans består også av commis Håvard André Josdal Østebø og coach Gunnar Hvarnes. I den store verdensfinalen konkurrerer 24 av verdens beste kokker tirsdag og onsdag denne uken. 

I mange år har BAMA Storkjøkken sponset den prestisjefylte konkurransen, og til årets severdighet i Frankrike drar ansatte og en rekke kunder for å heie frem Norges håp. 

– Hvorfor er det viktig for Storkjøkken å sponse Bocuse D’Or?
– De er en viktig BAMA-ambassadør. Både Christian André og dem som tidligere har representert Norge i konkurransen er rollemodeller og bidrar til å rekruttere til kokkefaget. En konkurranse som dette viser hvor spennende kokkeyrket er, sier administrerende direktør i BAMA Storkjøkken, Bent Andersen.

Videre forteller han at de aktuelle kokkene har gode og riktige verdier.

– De er i bresjen når det kommer til å tenke bærekraft i matlagingen. Et eksempel er forgjengeren til Christian André, Christopher Davidsen, som brukte hele purrestokken som en del av menyen til konkurransen.

Tror på gull

Blant fagfolk er Christian André utpekt som en storfavoritt.

– Ikke bare tok han gull i Europafinalen, men han er en sympatisk og dedikert fyr som har levert utrolig bra i tidligere konkurranser, sier prosjektansvarlig for smak og matkultur, Harald Osa. 

Harald og Bocuse-kokk Tom Victor Gausdal skal lose seerne gjennom livestreamen til Bocuse D’Or Norge.

Drar Norge i havn seieren i år går vi forbi Frankrike i antall medaljer sammenlagt. 

– Vi er en storfavoritt. Norge vant med 108 poeng i Europafinalen i Torino i fjor og har derfor høye odds for å ta gull i verdensfinalen, sier Bent.

På listen blant de 24 landene som deltar er blant andre USA, Danmark, Sverige, Brasil og Marokko.

Bildet: Medaljeoversikten i Bocuse D'Or-konkurransene sammenlagt.

Hovedbildet viser da Team Norway stakk av med seieren i Europafinalen i Torino i fjor.

Fakta om Bocuse D'Or

• Kandidatene har vært gjennom et nasjonalt uttak, og har alle gått videre fra mesterskapene i sin verdensdel (Europa, Asia eller Latin-Amerika)

• Vinneren av Bocuse D’Or får en statuett, en plass i det prestisjefylt Bocuse D’Or vinnerakademiet, en pengepremie og til syvende og sist mye anerkjennelse, heder og ære.

• I den store verdensfinalen konkurrerer 24 av verdens beste kokker i to dager (29.-30.januar, 2019) i Lyon, Frankrike.

• Team Norway består av kandidat Christian André Pettersen, commis Håvard André Josdal Østebø og coach Gunnar Hvarnes. Hvarnes har selv deltatt i verdensfinalen i Bocuse d’Or, hvor han i 2011 tok bronse.

• Norge har siden 1987 vunnet fem gull, tre sølv og to bronser i Bocuse d'Or.
Her kan du se oversikten over tidligere vinnere!