epler

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Norske epler på 3 måter

Norske epler er en fantastisk råvare, elsket av kokker. Jan-Erik Hauge har her samlet sine tre eplefavoritter.

Mange venter hele året på at de norske eplene skal komme. Skinnende, saftig og aromatisk, og med både syrlighet og sødme. 
En flott måte å forlenge sesongen av norske epler på, er å sylte eplene.

Marinerte epler kan gjøres på mange måter og er en veldig kreativ måte å få et fint spill i anretningen din. Legg de som et «mosaikk-mønster» og skap magi!

Jan-Erik Hauge kommer fra Berle i Sogn og Fjordane og er medlem på det norske kokkelandslaget som ble olympiske mestere i 2020. Han jobber som matfaglig rådgiver hos KA. 

Prøv Jan-Erik Hauge sine oppskrifter her:

"Mosaikk-epler"

Slik gjør du det

Skyll eplene og tørk de godt. Rør ut sukker, salt, vann og sitronjuice. Bruk en mandolin til å skjære tynne runde flak av eple. For å lage en fane, skjæres de runde epleskivene i 2 på midten og samler de like halvsirklene. Lag en ring der halvsirklene møtes i senter. Fortsett rundt til sirkelen er fullført. Denne fanen legges på et bakepapir for å kunne flytte den over på tallerken og holde formen. Sitronjuicen helles over og nytt bakepapir legges på toppen. Fanen plasseres i en vakuumpose og vakuumeres.

Epleskivene vil nå bli behandlet med syre og trykk som gir et transparang utrykk og fargene kommer til syne. Nå vil eplene få en god holdbarhet og tekstur og kan nytes i mange ulike retter.

Du trenger:

 

Bakt eplekrem

Slik gjør du det

Forvarm ovnen til 160 grader. Skjær eplene i to på langs og fjærn kjernehuset. Legg snittflaten på en silikonmatte. Bak eplene i 15 minutter på 160 grader - dette kan variere litt på størrelsen på eplene og ovnen du bruker.

Når eplene er møre og varme, renskes de og smakes til med sukker og sitron. Kjør sammen eplene når de fortsatt er varme. Her kan man velge selv hvor fin man vil ha pureen sin. Smaken avhenger av typen epler du bruker. Ingen fare å tilsette er sukker å sitron. Husk å smake til.

Denne eplekremen er enkel å lage og holder seg godt.

 

Sylta epler

Slik gjør du det

Kok opp eplejuice sammen med eddik og sukker og avkjøl. Skrell og rensk eplene. Her velger man selv hvordan man former eplebitene, men de bør være like store for å få et likt resultat. Tilsett eplebitene og eplelaken i en vakuumpose og vakuumer 100%. Steam posen med innhold i 8-10 minutter på biter som er ca 2*2 cm. Varier tiden etter størrelse. Avkjøl og sett kaldt.

Viktig: Ikke fyll posen for mye, bedre å fordele innholdet i flere poser så det blir jevn varmefordeling og jevnt resultat.

Ele holder seg i flere måneder om man har holdt god hygiene. Blåser posen seg opp etter en stund i kjøleskap, er det tegn på bakterieutvikling. Dette er en flott måte å forlenge sesongen av norske epler på!

Sylta epler
Prøv også tilslørte bondepiker med syltet eple.
Prøv også sprengt eple med ristede nøtter, rosiner, karamellisert eple, og en bitteliten mandelterte.