Skrei i sesong

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake

Skrei i sesong

Hvert år tar skreien den lange veien fra Barentshavet til havområdene i Lofoten og Vesterålen. Dette gjør den for å finne en partner og føre sin arv videre. Like trofast står fisketrålerne klare for å fiske denne sjarmøren slik at vi får servert nydelige retter i disse vintermånedene.

Skreisesongen strekker seg fra januar – april, og hvert år på denne tiden setter den ut på den lange reisen fra området mellom Norge og Nordpolen, til havdypet utenfor Nord-Norge. Her ble den selv unnfanget minst 5 år tidligere, og hit vandrer den igjen år etter år etter for å gyte.

Varemerket SKREI® eies av Norsk Sjømatsråd og det er satt strenge krav for kvalitet, sortering og pakking. Bedrifter som ønsker å benytte dette merket i sitt salg og markedsføring må først få godkjent lisens og får de mer en to "trekk" per kasse ved kontroller kan de miste sin lisens. Dette gjøres for å opprettholde kvaliteten SKREI® står for.

Skrei har en nydelig smak og er virkelig en delikatesse, men den er også økonomisk. Det aller meste på denne fisken kan brukes; filetene, lever, rogn, hode, tunge, kjake, luftblære, skinn og bein. Som regel kommer skreiens innmat for salg to - tre uker etter sesongen er i gang da fisken trenger tid til å fete seg opp etter sin lange ferd.

Vi skiller mellom fet og mager fisk, skreien er av typen mager. Det vil si at den lagrer alt fettet i leveren, mens fet fiske lagrer fettet i fileten og noe i leveren. Skreien er blant annet en god kilde til nyttige proteiner og jod som er viktig for skjoldbruskkjertelen. Utover det er også skreien full næringsstoffer som Vitamin D, vitamin B12 og selen.

Skrei med kremede grønnsaker og souvas smør
Skrei med hollandaise og rødbetsalat

Produkter