Jordbær

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Jordbær

Til Smaken av Verden har vi tatt inn flere varianter av jordbær, både hvite og røde. Fra Noord-Brabant Nederland henter vi i sesongen mars-desember El Santa røde og hvite jordbær. Mens vi fra januar-mai henter nydelige røde Roceira jordbær fra Andalucia i Spania. Les mer om de ulike sortene og hvor de kommer fra.

El Santa fra Nederland 

I regionen Noord-Brabant i Nederland, dyrkes de nydeligste El Santa jordbær på omtrent 25 hektar. Joost og Edith van Oers startet bedriften for 30 år siden, den gang med produksjon av tomat og agurk. Etter tre år endret de til jordbærproduksjon, noe som ikke kan sies å ha blitt annet en en stor suksess. Fra da til nå har de økt med 1 til 23 hektar med jordbærproduksjon. Nå overtas bedriften av en ny generasjon, nemlig av sønnen Martijn. 

imageeeou.png

Roceira fra Spania

Fra gården La Cartuja de Moguer i spanske Andalucia får vi Rociera-jorbær. Disse bærene er en ren nytelse, både når de tilberedes og når de spises. Svært konsistente i størrelsen gjennom hele sesongen, suveren holdbarhet, fristende dyprøde i fargen og med en fyldig, rik og nyansert smak. «Nesten for godt til å være sundt» er et uttrykk som med fordel kan brukes om jorbærene fra La Cartuja de Moguer. Fulle av antioksidanter, vitaminer og mineraler og med en unik allsidighet.

Til Champanje, til drinker, i salater, desserter, kremer, iskrem og syltetøy – det er bare å velge. For alt kler den smukke.

imagewzuyi.png

Sesong El Santa fra Nederland: Mars - desember  

Sesong Roceira fra Spania: Januar - mai

For å dyrke et helt perfekt jordbær trenger du helt spesielle forhold, og den spanske kommunen Huelva i Andalucia er som skreddersydd for oppgaven. Her har klimaet gjort absolutt alt riktig; akkurat nok soltimer, snittemperatur og nedbør til at plantene stortrives.

Selv jordsmonnet spiller på lag, sandrik jord med ideell helning sørger for god drenering – Bærene får nok vann til å vokse seg store og saftige, men ikke så mye at de blir vassne. Denne seiersrekken av ideelle forhold sørger for at Huelva ­– én enkelt   kommune – står for omtrent 95% av den spanske jordbærproduksjonen.

Av alle produsentene i dette området har vi plukket ut gården La Cartuja de Moguer. Den drives av Manuel Moreno Gallinato, en ektefødt andalusier som overtok gårdsdriften etter faren sin. På 80-tallet dyrket de både fersken, poteter og jordbær på gården, men etter hvert har de satset alt på bærproduksjon. Dette er en oppgave de tar på alvor; produksjonen har bærekraftig miljøsertifisering. Manuel har også sørget for at arbeiderne trives, de har fått egne boliger på gården. Fornøyde mennesker skaper fornøyde planter.

Området rundt gården har en lang og rik tradisjon innen matproduksjon. Fisk fra havet, skinke fra fjellene og fiken, tomat og melon fra de fruktbare åkerne. I dag har bær overtatt stort sett all jordbruk, og dette sier sitt om kvaliteten på det de produserer. Førsteklasses råvarer og god matkultur er noe spanjolene vet å ta på alvor.