Kissabel eple fra Köstenplon

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Kissabel eple fra Köstenplon

Fra den lille familiegården Köstenplom i Syd-Tyrol har vi gleden av å kunne tilby deg Kissabel, en sjelden og helt spesiell eplesort. Disse eplene har fruktkjøtt med røde striper, de er saftige, søte, fulle av smak, en hint av bær og en nesten uimotståelig crunchy tyggemotstand.

Plukker du opp et Kissabel-eple, legger du det ikke fra deg.

imagek543.png

Syd Tyrol. Bare navnet skaper fine bilder. Frodige åser, tykt, grønt gress, velpleide frukttrær i de bratte skråningene, sagtannspisse fjell som strekker seg mot den knallblå himmelen og sunne, sterke mennesker som lever med og av jorden og har gjort det i tusener av år. Forstillingene som dukker opp er mange – og alle stemmer.

5d9ba079aee64a1ab7a877766f0e7bf82.jpg

Enkelte fruktsorter har en sjelden evne til å reflektere omgivelsene de vokser i, som om sollyset og vinden er med på sette smak. Epler fra Tyrol er en av dem.

Sesong: oktober - november

Det er mye sol i denne delen av alpene, mer enn 300 soldager i året. Dette påvirker naturlig nok nedbørmengden, det faller ikke mer enn mellom 500 og 800 ml. i året, ofte mindre. Vannkilden gården lever av er fra fjellene, elvene og grunnvannet. Kombinasjonen av sol, lite regn og den friske fjellbrisen gjør disse eplene usedvanlig saftige og søte, en kvalitet som også forsterkes av varme dager og kjølige netter.
Noen av menneskene som holder mytene om Syd Tyrol i live er Alber Alois Karl og familien hans. De bor på gården Köstenplon, som slekten før dem har gjort det i 200 år. Gården ligger på en åsside utenfor byen Kastelbell Tchars i Syd-Tyrol. Landet Alber og familien hans bor i heter Italia, men språket de snakker er tysk. Slik er det med Tyrolere. De forholder seg til fjellene, ikke landegrenser. Familien holder sine kjærlige hender over epletrær, kastanjetrær og vinranker – men for oss er det eplene deres det handler om.