Løk Cevenne

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Løk Cevenne

Phillipe Gormain er bonden mot strømmen. Til tross for at besteforeldrene var bønder, valgte foreldrene til Phillipe å droppe gårdsdriften. Da det var Phillips tur, bestemte han seg for å plukke familietradisjonen opp igjen; etter å ha jobbet for andre i flere år startet han for seg selv i 1980. Da overtok han noe av landet til familien, kjøpte noe av naboene og gikk i gang.

Slipper du den først inn i kjøkkenet ditt, er det vanskelig å gi slipp.

imagey6i29.png

Phillipe Gormain bor utenfor den lille franske byen Arphy i Occitanie-regionen. Cevenne-løken vi får fra han har en helt spesiell smak; søt, mild og saftig. Skallet er tykt, perlehvitt og blankt, kjøttet er hvitt med moderat fasthet og kan nytes både rå og kokt. Spises den rå er den preget av fine, balanserte aromaer, kokes den beholder den fremdeles glansen, men blir saftig, søt, uten bitterhet og med aromaer av kastanje.

Gården hans ligger 500 meter over havet og får omtrent 500 mm regn i året. Om sommeren er det tørt og opptil 40 varmegrader, høsten kan være regnfull, det kan blåse kraftig mange måneder i året og vinteren kan by på 10 iskalde blå. Men i det dype jordsmonnet ligger løken trygt, og solforholdene er perfekte for at de skal trives.

Philip er en bonde av den gamle sorten. Når han skal selge løkene sine drar han til Rungis-markedet i Paris, der står entusiastiske kunder i kø. Men før ivrige parisere stikker av med alt, passer vi på at du også får det du ønsker.