Nadorcott klementin fra Marokko

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake til Tema

Nadorcott klementin fra Marokko

Fra AG Souss i Marokko får vi Nadorcott-klementiner, en sjeldent smakfull sitrusfrukt. De har en dyp oransje farge, er lette å skrelle, aromatiske, søte og et lite fyrverkeri av saftighet. Og når de dyrkes helt perfekt og under helt riktige klimatiske forhold – slik familien Bouhdoud gjør det – blir de nesten uten stener.

Fra en afrikansk oase, rett til  en norsk kjøkkenbenk.

f0abf17f084b4351b3e6440bf393e7252.jpg

Uttrykket «å vokse opp på steingrunn» blir brukt for å beskrive en tilværelse med dårlige kår og dårlige framtidsutsikter. Dette stemmer sikkert i mange sammenhenger, men slett ikke hos familien Bouhdoud i Marokko. Dette er Nadorcott-klementinene de dyrker et godt eksempel på.

7b480b5f2368495c90eff2fb6928eee22.jpg

Bedriften ble startet i 1950 av Hag Ayad Bouhdoud, og drives i dag av barnebarna Fatima, Mamoune og Ali. Frukthagen deres, Domaine Jaouher i Chichaoua, ligger som en oase fra eventyrene. Plassert midt i en steinrik ørken, omgitt av Atlasfjellene som både beskytter dem mot Saharaørkenen og samtidig gir dem tilgang til rent friskt vann.

Sesong: Februar - april

Klimaet det særegne området skaper, er skreddersydd for sitrusfrukter. Vintre hvor gradestokken kryper ned mot null om natten og ikke når opp til tyve-tallet om dagen, regnfulle perioder om høsten og lite vind som kan skade trærne og frukten.
Når du klarer å dyrke frem så mye farge og smak i så karrige omgivelser, blir du sikkert ekstra omsorgsfull i forhold til frukten du høster. Dette er i hvert fall tilfellet med familien Bouhdoud. De lever for å sende fra seg mandariner som er like sunne som de er saftige, og bruker mest mulig naturlige metoder for å beskytte frukten mot insekter og skade.
Den isolerte beliggenheten hjelper også til, trærne blir i svært liten grad utsatt for forurensning. Når klementinene er modnet og har nådd en dyp, oransje farge, plukkes de for hånd og sendes skånsomt. Fra en afrikansk oase, rett til en norsk kjøkkenbenk.