KRUSPERSILLE STOR BUNT 300 GR

Hovedinnhold Hovedmeny

KRUSPERSILLE STOR BUNT 300 GR

Varenr.: 4321 08

Kruspersille er en anelse mildere enn bladpersille. Kruspersille er vel den mest kjente av alle urter i Norge - som pynt. Men bruk den til mer enn som så!

Det finnes to typer persille: kruspersille og bladpersille. Smaken er ganske lik, selv om kruspersille er en anelse mildere. Den har en sterk grønnfarge og er sprø og spenstig i smak. Når persille varmebehandles, for eksempel ved koking, hjelper den til med å fremheve andre smaker. Prøv den også i sauser, marinader og wok.

Opprinnelsesland Italia

 • Kvalitet

  Kruspersille har, som navnet sier, krusete blad. Bladene er sterkt grønne, glatte, taggete og ikke så sprø. Bladene skal være friske uten tegn til inntørking.

 • Kilde

  Matvaretabellen 2019

 • Lagring

  Kruspersille som er kuttet fra roten, oppbevares i kjøleskap ved 2-4 ºC i en plastpose eller tett plastboks. Store bunter med kruspersille kan settes i vann og stå i romtemperatur. Kruspersille i potter kan stå i romtemperatur og trenger lys og næring. Den kan plantes ut og er toårig.

 • Smak

  Både stengel og blad er rike på den eteriske oljen apiol, som gir persillen sin karakteristiske smak.

 • Helseeffekt

  Krydderurter bruker vi gjerne bare i små mengder, og da utgjør næringsinnholdet ikke så mye. Kruspersille brukes i store mengder i enkelte arabiske retter, og da er den så absolutt en flott kilde til en rekke næringsstoff. Kostfiberet sikrer at tarmene får noe å jobbe med, og at tarminnholdet passerer raskere og forblir mykt. Dette beskytter mot utposninger, hemorroider og kreft i tarmen. Kostfiber kan også binde til seg kolesterol og frakte det ut av kroppen. Vitamin C er et vannløselig vitamin som vi har behov for tilførsel av hver dag, for å holde immunforsvaret styrket, for god bindevevsdannelse og beinhelse, og for å sikre et godt opptak av jern fra kosten. I tillegg er vitamin C viktig for jernopptaket, og det beskytter cellene våre i kampen mot de frie radikalene som kan føre til celledød og kreft. Betakaroten og flere andre karotenoider omdannes til aktivt vitamin A i kroppen vår og utfører der de samme oppgavene som vanlig vitamin A. Vitamin A styrker kroppen mot infeksjoner, celledelingen går normalt og vi får et godt mørkesyn. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket. Kalium er viktig for væskebalansen i kroppen samt for hjertehelse. Kalsium er en essensiell del av skjelettet vårt, i tillegg til å være viktig for normal muskelfunksjon. Jern er et næringsstoff som barn og kvinner i fertil alder lett kan få litt lite av. Dette sportstoffet er viktig for dannelse av de røde blodlegemene som frakter oksygen til alle cellene i kroppen. Vitamin E er blant annet kjent som fruktbarnehetsvitaminet, og er viktig for normal reproduksjon og seksuell funksjon hos begge kjønn. I tillegg er det en potent antioksidant og er svært bra for hjertet.

 • Bruksområde

  Bruk kruspersille som garnityr, i supper, omeletter og gryteretter.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
135 kJ
Energi kcal
32 kcal
Fett
0,4 g
Karbohydrater
1,6 g
Énumettet fett
1,6 g
Kostfiber
5 g
Protein
3,1 g
Salt
0,1 g
Folat
0,078 µg
Kobber (Cu)
0,1 mg
Betakaroten
5,6 µg
Kalsium (Ca)
163 mg
Flerumettet fett
0,2 g
Trans fett
0,02 g
Jern (Fe)
2,5 mg
Jod
0,0045 µg
Kalium (K)
841 mg
Magnesium (Mg)
35 mg
Natrium (Na)
0,3 mg
Niacin
0,8 mg
Fosfor (P)
98 mg
Vitamin A
467 RAE
Vitamin B6
0,0011 mg
Vitamin C
108 mg
Vitamin E
2,6 alfa-TE
Sink (Zn)
0,9 mg
Omega6
0,06 g
Riboflavin
0,11 mg

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin

Relaterte produkter